Annonce
Europa

Ekspert: Ungarn på vej væk fra demokratiet

Ungarn har netop ændret i sin forfatning, og det har vakt international kritik.

Den konservative regering i Ungarn har som ventet mandag aften ændret i den ungarske forfatning, så blandt andet landets forfatningsdomstol og præsident får svækket sin magt i forhold til den ungarske regering.

Forfatningsændringen er den seneste i en række foretaget de seneste år af den ungarske regering, der har lagt en nationalistisk linje, og den ungarske linje har vakt kritik fra både EU og amerikanerne.

En ekspert i ungarske forhold, som Jyllands-Posten har talt med, peger på, at regeringen i landet har en nationalistisk karakter, og at landet med den seneste og andre forfatningsændringer er slået ind på en vej væk fra traditionelle demokratiske værdier.

Værdier fra mellemkrigstiden

"Landet bevæger sig væk fra traditionelle, parlamentariske demokratiske værdier, og tager man alle ændringerne i forfatningen gennem de seneste år med, peger det i retning af at styrke den siddende regering og gøre det sværere for oppositionen at komme til orde og for andre at komme til magten," siger professor i moderne europæisk historie ved Aarhus Universitet, Thorsten Borring Olesen.

Han peger på, at at der i det ungarske parlament er et parti, der ligger til højre for premierminister Orbans nationalkonservative parti, og at dette parti har haft held til at trække politikken til højre.

"Orban forsøger nærmest at lægge sig i forlængelse af nogle gamle ungarske værdier fra mellemkrigstiden, da Ungarn var et diktatur. Det går ud på at styrke familien, kirken og nationen, og det bliver skærpet, fordi det højreorienterede parti Jobbik har en stærk placering i ungarsk politik i dag," siger Thorsten Borring Olesen.

Forbud mod hjemløse

I den seneste ændring af den ungarske forfatning indgår blandt andet et forbud mod at sove på gaden, en bestemmelse om, at studerende, der har modtaget offentlig støtte under deres studier i Ungarn ikke må flytte fra landet i en årrække efter endt studie samt at en familie skal defineres som et ægteskab mellem en mand og en kvinde.

Det mest opsigtsvækkende ved den nye forfatning er ifølge Thorsten Borring Olesen dog, landets forfatningsdomstol svækkes. Det er den, der traditionelt har afgjort, om lovindgreb og andre handlinger fra regeringens side har været i overensstemmelse med den ungarske forfatning, og den rolle bliver nu svækket.

"Svækkelsen af forfatningsdomstolen er det værste. Der har været en tradition for, at den har tolket, om lovforslag har været i overensstemmelse med forfatningen. Men den nye forfatningsændring, der er vedtaget i dag mandag, forsøger man at bryde båndene til fortiden ved at ophæve alle forfatningskendelser med effekt fra før første januar 2012. Det reducerer forfatningsdomstolens magt og øger Orbans lovgivningsmæssige frihed" siger Thorsten Borring Olesen.

Ungarn fortsat et demokrati

Den seneste forfatningsændring ændrer dog ikke ved, at Ungarn fortsat er at regne for et demokrati med en fri presse, borgerrettigheder og demokratiske politiske mekanismer, og Thorsten Borring Olesen mener, at Ungarn vil blive stoppet, inden det eventuelt vil ende i et diktatur.

"Ungarn kan ikke bevæge sit ret meget længere ud ad den vej, det er slået ind på, uden det kommer i konflikt med EU, og det vil betyde en barriere for udviklingen."

Der kan dog også være en vis mening i det, som den ungarske regering med premierminister Orban i spidsen har gang i. Ifølge Thorsten Borring Olesen kan det være et forsøg på at inddæmme partiet Jobbiks indflydelse ved at tilbyde vælgerne et alternativ, der ikke er helt så ekstremt.

Flere europæiske udenrigsministre, herunder danske Villy Søvndal, har bedt EU om at overveje, hvad man kan gøre ved medlemsstater, der bryder med grundlæggende værdier i EU.

Omstridt ny forfatning godkendt i Ungarn

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her