Tyske euro-skeptikere danner nyt parti
De er økonomer, professorer og journalister, og de vil af med euroen.
Et nyt protestparti er på vej til at se dagens lys i Tyskland.
Alternative für Deutschland (Alternativ for Tyskland) bliver officielt dannet den 14. april, men har allerede lanceret en hjemmeside.
Det kommende parti har adskillige prominente tyskere i spidsen, blandt dem professor Hans-Olaf Henkel, tidligere formand for sammenslutningen af tyske industrier, BDI, og økonomen Bernd Lucke, som indtil 2011 var medlem af CDU.
Syd- og nordeuro
Og selv om den samlede politik langt fra står klart, har partiet klare holdninger til de mange redningsplaner for euroen.
Det skal være slut med at give euroen kunstigt åndedræt. Alle eurozonelande skal frit kunne forlade den fælles valuta.
I stedet bør man kunne genindføre national valuta eller indføre mindre valutaunioner, eksempelvis en syd- og nordeuro.
Tidligere støtter
"Det, der politisk er interessant, er, at det er tidligere støtter til Angela Merkel, som står i spidsen for partiet. Det er økonomer og personer fra offentligheden, som er meget skeptiske over for de redningsplaner, man har sat i gang over for euroen og skeptiske over for Angela Merkels projekt," siger lektor Karl Christian Lammers fra Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet til Jyllands-Posten.
Tyskland har spyttet en betragtelig sum penge i kassen for at hjælpe Grækenland på fode, og det er ikke faldet i lige god jord hos tyskerne.
"Der er en skepsis over for løsningerne på krisen og en frygt for, at det i sidste instans er de tyske skatteydere, der skal betale for redningen af euroen," forklarer Lammers.
Stor nytte af euroen
I sommer viste en måling, at 51 pct. af tyskerne mener, at Tyskland vil være bedre tjent med at stå uden for eurozonen.
"Men der er heller intet land, der har haft så stor nytte af euroen som Tyskland. Op mod trefjerdedele af den tyske eksport går til euroområdet," siger Karl Christian Lammers.
Alternative für Deutschland vil muligvis forsøge at nå opstilling til forbundsdagsvalget i september, men Karl Christian Lammers spår ikke partiet nogen reel chance for at blive stemt ind med en spærregrænse på 5 pct.
"Partiet vil formentlig tage nogle af Angela Merkel og CDU's vælgere, så hvis det får 3-4 pct., er det 3-4 pct. mindre til CDU, og udsigten dertil vil nok volde Merkel bekymringer," siger Lammers.