Britisk topkatolik er under anklage før pavevalg
Fire kirkefolk angriber britisk kardinal for "upassende" og "uønsket opførsel" og kræver, at han går af.
Kardinal Keith O'Brien, som er topfiguren i Storbritanniens katolske kirke og er med til at vælge afløseren for pave Benedikt XVI, beskyldes nu for "upassende opførsel" i en langvarig periode, der strækker sig 30 år tilbage.
Anklagerne kommer fra fire præster - tre nuværende og én forhenværende - som har klaget til Vatikanets ambassadør i Storbritannien, Antonio Mennini, og krævet O'Briens øjeblikkelige afgang. Det skriver avisen the Observer.
Antastede ung mand
Topkatolikken Keith O'Brien er kendt for at fordømme homoseksualitet og for at tordne mod, at homoseksuelle får lov at gifte sig og adoptere børn. Paradoksalt nok beskyldes han nu for at have opført sig "upassende" over for andre mænd.
En af klagerne siger, at han som 20-årig præstestuderende efter aftenbønnen blev antastet af O'Brien, som var hans spirituelle vejleder på daværende tidspunkt. Det var tilbage i 1980.
Den unge mand var efterfølgende for skræmt til at indrapportere episoden, lyder det.
En anden af klagerne hævder, at han blev inviteret hjem til O'Brien og udsat for "uønsket opførsel" efter en sen aftendrink.
Beskytter systemet for enhver pris
De fire klagere siger, at de ønsker, at konklavet - som er den valghandling, der fører til valget af en ny pave - skal være "rent". Men Keith O'Brien har stemmeret, og sådan bør det ikke være, lyder det.
- Det (kirken, red.) har en tendens til at skjule og beskytte systemet for enhver pris, siger en af klagerne.
- Kirken er smuk, men den har en mørk side, og det har at gøre med at blive draget til ansvar. Hvis systemet skal forbedres, skal det måske også skilles ad en smule, tilføjer han.
The Observer skriver, at kardinal O'Brien afviser anklagerne.
Den katolske kirke kæmper i forvejen med omfattende sexskandaler, hvor det er kommet frem, at talrige præster har voldtaget og på anden vis misbrugt børn seksuelt.
Pædofilisagerne, der har strakt sig over flere årtier, men først for alvor er kommet for dagens lys inden for de senere år, har ramt en stribe lande - såsom Irland, Tyskland, Holland, Polen, Spanien, Frankrig, Australien, USA, Canada og Mexico.
Ritzau