Elitebetjente hadede Olof Palme
En tidligere betjent står nu frem og fortæller om betjentes had til Olof Palme.
Debatten om det uopklarede drab på den daværende statsminister Olof Palme, der blev skudt ned på gaden i Stockholm i 1986, fortsætter i Sverige, hvor den såkaldte politi-teori søndag fik ny næring.
En tidligere betjent i indsatsstyrken under Stockholms politi har til den svenske avis Aftonbladet fortalt, at der var en hel del betjente i hans enhed, der i 1980'erne var stærkt højreorienterede grænsende til det nynazistiske, og at mange af disse betjente nærede et had til socialdemokraten Olof Palme.
En havde sågar trænet sin hund til at give hals, når man sagde "Olof Palme."
Palme som sovjetisk spion
"Der fandtes en gruppe ledende politifolk, som fuldstændigt hadede Olof Palme. Jeg mener ikke, at det hidtil er kommet frem, hvor stærkt dette had i virkeligheden var," siger det tidligere medlem af politiets indsatsstyrke Michael Lundh til Aftonbladet.
For en uges tid siden fortalte en anonym våbenekspert til Aftonbladet, at han var blevet spurgt af en bekendt, der var politibetjent i Stockholm, om han ville skyde Olof Palme, et halvt år inden statsministeren blev dræbt, og der har den seneste tid været debat om, hvorvidt det kan være en sammensværgelse af politibetjente eller militærfolk, der fik Olof Palme slået ihjel.
Ifølge Michael Lundh mente nogle af hans kolleger i politiet, at Olof Palme var sovjetisk spion, der skulle undergrave det svenske forsvar mod en eventuel invasion.
Hadet kulminerede
Ifølge Lundh kulminerede hadet mod Olof Palme, da hans regering foreslog, at politiet i tilfælde af en fremmed invasion under Den Kolde Krig skulle overgå til civil status og således ikke hjælpe i forsvaret af Sverige men i stedet lyde en eventuel fremmed besættelsesmagt.
Netop dette har den danske historiker og Olof Palme-ekspert Anders Orris tidligere over for Jyllands-Posten peget på som sandsynligt muligt motiv for at slå Olof Palme ihjel.
Lovforslaget blev efter Olof Palmes død taget af bordet igen.
Polititoppen bag drab?
Trods sine kollegers åbne had til Olof Palme tror Michael Lundh ikke, at det er en eller flere af dem, der står bag drabet men snarere folk helt i toppen af det svenske politi eller militær.
"Jeg kender mange af dem, der er blevet peget ud, og jeg kan sige, at de ikke har noget med drabet at gøre. Det er et vildspor. Jeg tror snarere, at det er en gruppe på højt niveau i politiet og militæret, som står bag," siger han og fortsætter:
"Efterretningstjenesten må også have haft en finger med i spillet. Og de indblandede har ingen interesse i penge, men er blevet drevet til det her af politiske årsager."
Michael Lundh forlod det svenske politi i 2005 og har siden arbejdet i en organisation, der bekæmper racisme.