Serbere græder over helten Mladic

<p>Ratko Mladic blev anholdt i landsbyen Lazarevo, hvor byskiltet nu bærer ordene "Ratko - Helt".</p>

Artiklens øverste billede
I landsbyen Lazarevo, hvor Ratko Mladic blev anholdt, var glæden ikke stor. Foto: Andrej Cukic/AP

"Ratko er en serbisk helt. Det er en skam for vores folk, at han er blevet arresteret."

Sådan siger en indbygger i landsbyen Lazarevo, hvor Ratko Mladic boede og blev anholdt torsdag, til den britiske avis The Guardian.

Mens det internationale samfund jubler over anholdelsen af Ratko Mladic, som menes at have beordret mordene på op mod 8.000 drenge og mænd i Srebrenica-massakren, begræder mange serbere hans skæbne.

En dårlig dag

I Lazarevo gik adskillige af de i alt 2.000 indbyggere på gaden torsdag for at vise deres støtte til manden, som de beundrer. Samtidig havde nogen hængt et skilt over byskiltet, hvor der står "Ratko - Helt".

"En dårlig, dårlig dag," siger en teenagepige til The Guardian, som beskriver hvordan byens mænd udråber deres opbakning til Mladic og forsøger at beskytte hans bolig mod nysgerrige øjne.

Journalister bliver mødt med tilråb og får ikke lov at filme huset.

Var i Serbien

Mladic har været eftersøgt for bl.a. folkemord siden 1996, men har tilsyneladende befundet sig i Serbien hele tiden, selv om de serbiske myndigheder angiveligt havde iværksat en intensiv jagt på den 69-årige anklagede krigsforbryder.

Den lokale politichef i landsbyen, hvor Mladic boede hos en slægtning, ønsker ikke at svare på, om man kendte til Mladic' opholdssted.

Flere siger til BBC, at de aldrig har set ham og ikke anede, at han boede i byen.

Reddede vores familier

En mand, som kæmpede i den bosnisk-serbiske krig, siger ifølge The Guardian om Ratko Mladic:

"Han reddede vores familier. Krig er ikke godt, men Mladic hjalp Serbien til at rejse sig igen. Vi blev holdt nede alt for længe. Han var vores kommandant, vores militære leder."

Nogle fortæller dog også, at de er lettede over, at han endelig er anholdt.

Også i hovedstaden Beograd var der sammenstød mellem nationalister og politiet.

"Denne skamfulde anholdelse af en serbisk general er et slag mod vores nationale interesser og staten," siger Boris Aleksic, talsmand for det ultranationalistiske parti Det Serbiske Radikale Parti ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen