Grækenland er på vej mod et nyt EU-valg

<p>Mere og mere tyder på, at Grækenland kan være på vej ud af eurozonen.</p>

Nye forhandlinger blev mandag indledt mellem Grækenlands store politiske partier, men meget tyder på, at landet er på vej mod endnu et valg.

Hele det politiske landskab er i opbrud i Athen, efter at parlamentsvalget endte med et meget mudret resultat, som har ført til et splittet parlament, hvor tilhængere og modstandere af gældsaftalerne med EU og IMF er lige stærke.

"På afgrundens rand"

Regeringskilder advarer om, at Grækenland nu kan løbe tør for pengesedler allerede sidst i juni, hvis der ikke kommer skred i seriøse forhandlinger.

- Landet bevæger sig på afgrundens rand og håber på at få genoprettet den politiske stabilitet, som vi ser forsvinde, hedder det i en leder i erhvervsavisen Imerisia.

Præsident Karolos Papoulias skal udskrive nyt valg, hvis det ikke lykkes partilederne at nå frem til et kompromis om en koalition.

Leder vil ikke deltage

Forhandlinger søndag førte ikke til resultater, og præsidenten har inviteret de store partier til et mødes sent mandag eftermiddag. Men kilder i det radikale venstreorienterede parti Syriza siger, at partiets leder, den 37-årige Alexis Tsipras, ikke vil deltage.

Mange af modstanderne mod sparekursen og de indgåede gældsaftaler slutter nu op bag Tsipras, som står til at blive vinder af et valg.

Derved vil partiet få endnu 50 pladser i bonus, og der vil være opstået en vanskelig politisk situation.

De to traditionelt store partier støtter EU-s redningspakke med de tilhørende forpligtelser som lønnedgang og faldende pensioner.

Vil aflyse gældsaftalen

Tsipras siger, at han vil bevare Grækenland i euroen, men han vil aflyse gældsaftalen med andre EU-lande, hvilket støttes af et stort flertal i befolkningen. I Bruxelles er der ingen tror på, at det vil være nogen vej frem.

Tilhængere af de traditionelt store partier i græsk politik, de konservative og Socialistparti Pasok, håber, at man vil besinde sig, hvis de får besked om, at et nej til gældsaftalerne vil være et farvel til euroen.

Det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel udkom mandag med forsideoverskriften: "Akropolis farvel. Derfor må Grækenland nu ud af euroen."

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.