EU styrker Schengen: Lapper græske huller

EU-lande kan få lov at indføre paskontrol, hvis ydre grænser kommer under hårdt pres af ulovlig indvandring.

Det skal være muligt for EU-lande at indføre grænsekontrol midlertidigt, hvis der opstår alvorlige og vedvarende huller i EU's yderste grænseværn.

Det er konsekvensen, efter at EU's justitsministre torsdag er blevet enige om rammerne for nye regler i det grænseløse Schengen-samarbejde.

- Det her har været en virkelig stor sag for det danske formandskab. Det har været et meget stort spørgsmål i EU, siger justitsminister Morten Bødskov (S).

- Vi skal styrke den ydre grænsekontrol og finde nogle mekanismer for det, og vi har slået fast, at medlemslandene selv bestemmer over de indre grænser, siger ministeren.

Muligheden for at genindføre grænsekontrollen har været et varmt diskussionsemne efter Det Arabiske Forår, hvor tusindvis af tunesere strømmede ind i Italien og derfra i princippet havde fri adgang til resten af EU.

Det fik blandt andet Frankrig til at lukke grænsen til støvlelandet.

I øjeblikket er det Grækenlands grænse mod Tyrkiet, der er under pres. Her har indvandrere ulovligt passeret grænsen til landet, hvilket har fået det græske asylsystem til at nærmest at bukke under.

- Vi har haft for store huller i de ydre grænser - eksempelvis Grækenland - og nu er der lavet et system, der gør klart, hvordan det skal håndteres, konstaterer Morten Bødskov.

Det er i dag muligt at indføre midlertidig grænsekontrol ved store, planlagte begivenheder som eksempelvis en EM- eller VM-slutrunde i fodbold. Derudover kan man opstille grænsebomme i hastetilfælde, som Norge gjorde det efter massakren på Utøya sidste år.

Med de nye regler kommer der altså en tredje mulighed for at genetablere grænsekontrollen rundt i EU.

Det kan ske, når EU-Kommissionen via anmeldte eller ikke-anmeldte evalueringer når frem til, at et land svigter sit ansvar for at kontrollere de ydre grænser, og hvis det udgør en alvorlig trussel for den offentlige sikkerhed i resten af EU.

Landene vil i yderste konsekvens så få mulighed for at sænke grænsebommene i op til to år - seks måneder af gangen.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen