Tusk: Nyd EM for Timosjenko

Usædvanlig opsang til europæiske politikere fra premierministeren i Polen, EM-værter sammen med Ukraine.

Artiklens øverste billede
Polens premierminister Donald Tusk - her på Polens nationalstadin i Warszawa - opfordrer kritiske EU-politikere til at blive væk fra EM-slutrunden. Foto: Grzegorz Roginski

Vi har ikke brug for politikere, der truer med boykot. Vi har tværtimod brug for fodboldfans, der glæder sig til at se fodbold-EM i to af Europas mest undervurderede lande.

Sådan lyder det fra Polens premierminister Donald Tusk i en usædvanlig opfordring, der offentliggøres fredag i en række europæiske dagblade i lande, der er deltagere ved EM-slutrunden.

LÆS OGSÅ: Læs brevet fra Donald Tusk her

Donald Tusk stiller sig ubetinget skulder ved skulder med Ukraine, der er blevet sat under hårdt pres fra især EU-Parlamentet.

Hårdt EU-pres på Ukraine

For blot en uge siden vedtog parlamentet en resolution vendt mod Ukraine, hvor det blev krævet, at Ukraine efter lever retter op på den manglende efterlevelse af menneskerettigheder og den udbredte politisering af retsvæsenet.

Ikke mindst sidste års fængselsdom på syv år for magtmisbrug over landets tidligere præsident, Julia Timosjenko, har vakt vrede. Dommen er i mange europæiske lande blevet opfattet som politisk forfølgelse af Timosjenko, iværksat af præsident Viktor Janukovitj.

Boykottrusler fra statsledere

Flere ministre fra flere EU-lande har allerede meddelt, at de ikke tager til fodbold-EM i Ukraine, og en række statsledere overvejer, om de vil aflægge officielle besøg i Ukraine under EM-slutrunden.

Endnu har ingen EU-lande dog officielt meddelt, at de boykotter EM-slutrunden, og det bør de også afholde sig fra, lyder det fra Donald Tusk, som mener, at en boykot vil være helt imod Timosjenkos ønske.

"Julia Tymosjenko har brugt mange kræfter på, at denne fodboldfest skulle afholdes netop i Ukraine og Polen. Jeg er overbevist om, at hun med alle de aktuelle problemer ikke ville ønske, at hendes store indsats gik til spilde," siger Donald Tusk, som sender en bredside af sted mod boykot-politikerne.

Tusk: Straf ikke ukrainerne

"Euro 2012 arrangeres for fodboldfans og ikke for politikere, og derfor er en tilstedeværelse af de sidstnævnte på fodboldstadionerne ikke nødvendig," siger Polens premierminister, som mener, at politikerne i stedet burde bruge deres kræfter på at sikre, at "almindelige ukrainere ikke skal blive straffet for den tidligere ukrainske premierministers vanskelige situation."

"Lad os glæde os over EM i fodbold, Euro 2012. Sammen," lyder det fra Donald Tusk, som sender en garanti til alle fodboldfans.

"Kom til os kørende, flyvende, vi venter på hver en af jer. Vi har gjort meget for at garantere, at Euro 2012 skal blive for jer en uforglemmelig fodboldfest, afholdt i en fantastisk atmosfære og under komfortable forhold."

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.