Breiviks ven: Han ville have en arisk næse

Breivik fortalte angiveligt sine venner, at hans næse blev opereret, så den blev arisk.

Artiklens øverste billede
Breivik lod sine næse operere, da han var 18 år. Foto: Krister Sorbo/AP

Det fortalte en 32-årig brandmand, som har kendt Anders Behring Breivik, siden de var 11-12 år gamle og gik i skole sammen.

Han var den første af i alt fire venner, som tirsdag skal vidne om Breiviks personlighed og opførsel - ikke mindst op til terrorangrebene den 22. juli 2011.

"Han har været optaget af udseendet og optaget af, hvordan han har klædt sig. Som bekendt opererede han næsen, og jeg mener, at han sagde, at han ville have en arisk næse," fortalte barndomsvennen ifølge VG.

Drillede ham med næsen

Han fortalte desuden, at vennerne drillede ham med det, og at Breivik godt kunne le ad sig selv.

Breivik fik operet sin næse, da han 18 år. Men i sit manifest beskriver han, at han blev angrebet af pakistanere i en klub, og at han her brækkede sin næse. Derfor blev den opereret.

Men den 32-årige barndomsven havde aldrig hørt om episoden. Heller ikke andre tilfælde af påståede overfald fra albanere og andre pakistanere kunne bekræftes af vennen.

Breivik blev sendt ud

Brandmanden mente dog heller ikke, at han havde hørt Breivik komme med racistiske ytringer, om end han var klar over, at den 33-årige havde været medlem af Fremskridtpartiet.

Den tiltalte selv var ikke til stede i salen, da vennerne havde bedt om, at han forlod lokalet, før de skulle vidne. Breivik fulgte derfor forklaringen fra et tilstødende lokale.

Vennerne ønskede i øvrigt heller ikke, at deres vidneudsagn blev filmet, som det ellers sker med hele retssagen, der skal arkiveres som et historisk dokument. Men dette ønske er blevet afvist af retten.

Et socialt menneske

Ifølge barndomsvennen brugte Breivik pudder i ansigtet, gik med solbriller om aftenen og var meget optaget af sit hår. På den måde adskilte han sig fra mængden, men han var et socialt menneske, lød det.

"Hvis nogen havde spurgt dig: Hvem var Anders Behring Breivik, hvad ville du så have sagt," spurgte statsanklageren ifølge NRK.

"Han var social, så han bidrog til venskabet. Så blev han mere optaget af at tjene penge og blev mere målrettet mod det. Bestemmer han sig for noget, er han meget målrettet," svarede vidnet.

Undrede sig over isolation

Den 32-årige flyttede til Australien i 2003, men fortalte, at Breivik isolerede sig, allerede før han flyttede hjem til sin mor i 2006, og at vennerne reagerede på det.

"Jeg husker, at jeg kom hjem og mødte resten af gruppen. Jeg husker, at jeg undrede mig over, hvor han var, og de andre sagde, at de havde prøvet at få fat i ham i over et år. De havde ringet på hos hans mor, men uden held," fortalte vennen ifølge VG.

Ligesom Breivik fortalte i retten, havde han også forklaret sine venner, at han havde taget et sabbatår, hvor han spillede computer.

Var kritiske over for Breivik

Først efter 2008, da vennen, som var flyttet hjem, fik at vide, at Breivik var i færd med at skrive en bog med antiislamisk indhold, gik det op for ham, at Breivik havde ekstreme politiske holdninger.

"Vi stillede spørgsmål til, hvad han havde gang i, og til at han var flyttet hjem igen. Vi var kritiske over for ham, det går ikke at gøre sådan noget. Så han kunne vel ikke lide at svare på det," sagde den 32-årige ifølge NRK.

Vennen så ham senest i april 2011 til et grillarrangement, hvor han havde fornemmelsen af, at Breivik var ude af sin selvvalgte isolation - og virkede normal.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.