Derfor rammes Finland af skudtragedier

Finland bliver gang på gang ramt af blodige skyderier - senest i nat, hvor to blev dræbt.

Artiklens øverste billede
Dette billeder er fra et skyderi i Finland den 30. marts 2012, hvor en mand blev såret men ingen dræbt. Foto: AP.

Der er ikke langt mellem Danmark og Finland - hverken geografisk eller på mange kulturelle områder. Men alligevel bliver vort nordiske broderland gang på gang ramt af tragiske skyderier, hvor gerningsmænd skyder og dræber tilfældige mennesker.

Senest i nat, hvor en ung mand fra et tag på en butik skød mod tilfældige mennesker på gaden i byen Hyvinge 50 km nord for den finske hovedstad, Helsinki. To mennesker blev dræbt og syv andre såret. Gerningsmanden blev kort efter anholdt.

Adskillige andre gange er finner gået amok med våben på skoler og i butikscentre, mens den slags skyderier er yderst sjældne i resten af Norden.

Liberal våbenlov

Lars Hovbakke Sørensen, der er ekstern lektor ved Københavns Universitet og ekspert i finske forhold, fremhæver udbredelsen af våben i Finland som hovedårsagen til, at der er så mange voldsomme skyderier.

"Finland har i mange år haft en mere liberal våbenlov end resten af Norden, og det er kulturelt betinget. Indtil omkring 1950 havde man i Finland et meget traditionelt landsbrugssamfund, hvor man var nødt til at klare selv i højere grad, og det er noget af den mentalitet, der hænger ved," siger Lars Hovbakke Sørensen til jp.dk.

Ifølge gunpolicy.org, der er et forskningsprojekt under Sydney University i Australien og som overvåger udbredelsen af våben i verdens lande, florerer der da også mange våben i Finland.

Stor forskel på land og by

Mens der bor cirka lige mange mennesker i Danmark og Finland, findes der langt flere våben i Finland end herhjemme. Gunpolicy.org anslår antallet af våben ejet af civile i Danmark til at være omkring 650.000, mens der i Finland findes hele 2,4 mio. civilt ejede våben.

Det hænger ifølge Lars Hovbakke Sørensen sammen med, at man i dele af Finland stadig har en opfattelse af, at man skal have ret til at bære våben.

"Der er stor forskel på land og by i Finland. I byområderne mod sydøst er der nok ikke så stor tilslutning til at bære våben, mens man længere mod nord mere har en opfattelse af, at det skal man have ret til. Det er nogle af de samme ting, som gør sig gældende på våbenområdet i USA," siger Lars Hovbakke Sørensen.

Våbenlov strammet

Den finske våbenlov er dog blevet strammet i de seneste år, hvor aldergrænsen for, hvornår man må købe våben, er blevet sat op fra 18 til 20 år. Det skete efter to blodige skoleskyderier på mindre end et år, der chokerede finnerne.

Stramningen kunne dog ikke forhindre nattens skyderi, og den kan ifølge Lars Hovbakke Sørensen også være svær at implementere.

"Der vil nok komme nogle protester, for det er en tradition, at man har lov til at bære skydevåben. Det kan nok sammenlignes lidt med ændringen af knivloven herhjemme, hvor der også kom protester fra nogle grupper."

Ikke sandsynligt i Danmark

Danmark har indtil videre stort set været forskånet for skoleskyderier, og det er ikke tilfældigt, ifølge Lars Hovbakke Sørensen.

"Det betyder altså noget, hvordan våbenloven er indrettet. Sandsynligheden for at sådan noget sker er meget mindre herhjemme, men det kan jo naturligvis aldrig udelukkes."

LÆS OGSÅ: Camouflageklædt mand skød på tilfældige

LÆS OGSÅ: Mand skød ved skoleklasse i Finland

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.