Moskeer gav kvinder ulovlige råd

Flere moskeer i Sverige har givet kvinder ulovlige råd på ægteskabelige problemer.

Artiklens øverste billede

Seks ud af 10 moskeer i Sverige har givet lovstridige råd til kvinder, der kom til moskeen for at få hjælp til at løse problemer i ægteskabet.

Det er tv-programmet Uppdrag på svensk tv, der har undersøgt sagen.

To kvinder gik til moskerne, hvor de hver gang præsenterede den samme historie.

To koner

De påstod, at den ene kvinde blev mishandlet af sin mand, og at han havde taget en kone nummer to. Konen ville heller ikke længere have sex med manden.

Hvad mente de lærde i moskeen, at hun skulle gøre?

Syv møder i moskeerne blev optaget med skjult kamera, tre skete per telefon, og resultatet blev så vist onsdag aften i Uppdrag.

I seks tilfælde var svaret, at kvinden ikke havde ret til at nægte manden sex. Lige så mange sagde, at kvinden ikke skulle melde manden til politiet.

Enkeltpersoner kan fejle

I ni af de 10 moskeer var meldingen, at manden har ret til at tage endnu en kone - i visse tilfælde.

Der kom imidlertid helt andre svar, da journalisten Janne Josefsson i åbne interviews stillede spørgsmål om moskeernes officielle holdning til problemerne.

To islamiske ledere i Sverige, Omar Mustafa, der er formand for det islamiske forbund, og Mahmoud Khalfi, formand for Sveriges Imamråd, forklarer, at det er den officielle melding fra moskeerne, der tæller.

Men, siger de, enkeltpersoner kan tage fejl.

- Man kan ikke forsvare vold mod kvinder under nogle omstændigheder, hverken ud fra svensk lov eller ud fra et islamisk værdigrundlag, siger Omar Mustafa til det svenske nyhedsbureau TT.

Manglende uddannelse

TT har talt med andre ledere inden for det muslimske samfund i Sverige, og de siger, at der skal uddannelse til for at få bugt med problemerne.

Nogle efterlyser, at imamer kan få hele deres uddannelse i Sverige. I øjeblikket er de henvist til uddannelser i de muslimske lande.

I øvrigt får fem af de 10 moskeer, der medvirker i tv-indslaget, tilskud fra den svenske stat. Men med økonomisk støtte forpligter man sig til at overholde svensk lov og svenske værdier, skriver TT.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen