Breivik-offer skrev telefonnummer med blod

20-årigt vidne fra massakren på Utøya følte sig som en vinder, fordi Breivik ikke fik berøvet ham livet.

Den 20-årige Glenn Martin Waldenstrøm fik øjenkontakt med Anders Behring Breivik, da han kom ind i cafébygningen den 22. juli sidste år. Han syntes, at gerningsmanden så forvirret ud.

- Jeg vender mig og ser manden komme op ad trappen. Han går meget roligt ind, men på en måde så han meget forvirret ud med mange blandede følelser i ansigtet, forklarer Waldenstrøm onsdag som vidne i Oslo Byret.

- Jeg fik øjenkontakt med ham, og han kiggede sig meget omkring og så ikke ud som om, at han fattede, hvad han foretog sig, tilføjer han, efter at Breivik er blevet sendt uden for døren under Waldenstrøms vidneforklaring.

Telefonen ringede

Da Waldenstrøm ser Breivik hæve pistolen, griber han fat i en veninde og kaster sig ned på gulvet for ikke at blive ramt. Hvad der skete derefter, husker han ikke meget af. Kun at et skud gik ind gennem nakken og ud under øjet.

- Da jeg kom til mig selv, forstod jeg, at der løb blod fra halsen. Jeg prøvede at stoppe det. Jeg fiskede min mobiltelefon frem for at ringe efter hjælp, men i samme øjeblik begyndte den at ringe, forklarer han.

For ikke at ringningen skulle påkalde sig Breiviks opmærksomhed, så han kom tilbage bankede Waldenstrøm telefonen mod gulvet til batteriet faldt af. Efterfølgende fik han at vide, at veninden, han forsøgte at redde, var død.

- Det var slet ikke i orden. Jeg følte, at det eneste, jeg havde bestemt mig for, var mislykkedes. Jeg ville redde hende, forklarer han lavmælt i retten.

Kunne ikke oplyse sit nummer

Han fortæller også, hvordan han ikke var i stand til at sige hele sit telefonnummer, da han vil have nogen til at ringe hjem og fortælle, at han var skudt.

- Da de spørger mig om mit nummer hjemme, er jeg ikke i stand til at sige det. Jeg spytter blod og skriver det med blod på gulvet, beskriver den 20-årige optrinnet i caféen på Utøya i retsmødet.

Ligesom andre vidner i sagen har han svært ved at huske, hvad der helt konkret skete inde i caféen, da Breivik skød løs mod de unge mennesker.

Efterfølgende har Waldenstrøm haft mulighed for at læse Breiviks forklaringer fra afhøringerne, og det har fyldt ham med en følelse af sejr i kroppen. I retten siger han:

- Jeg læste, hvad han har sagt om at have set en person ligge inde på cafégulvet og bløde kraftigt fra halsen. Jeg tænkte, at det må jo være mig, og så fik jeg sådan en sejrsfølelse i kroppen og tænkte: haha, jeg narrede dig!

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.