Breivik skabte panik på Utøya

Flere af de unge i cafébygningen på Utøya lå med døde over sig efter at være skudt af Anders Behring Breivik.

Artiklens øverste billede

Mens hun lå og gemte sig blandt de dræbte inde i den lille sal i cafébygningen på Utøya, hørte den 17-årige Ingvild Leren Stensrud gerningsmanden brøle noget, hun opfattede som jubelskrig eller kampråb ude fra lejrpladsen.

Den 17-årige fra Kragerø i det sydlige Norge vidner onsdag i Oslo tingrett sammen med en række andre overlevende fra Utøya i 22. juli-terrorsagen mod Anders Behring Breivik.

Hun beskriver, hvordan en mørk skikkelse, Anders Behring Breivik, skød og dræbte flere kammerater fra Arbeiderpartiets Ungdomsforbund (AUF) inde i cafébygningen. Stensrud blev også ramt og blødte fra skudsåret.

Selv overlevede hun ved at spille død og gemme sig blandt de dræbte.

Derefter gik Breivik ud lige efter, at hun havde hørt høje lyde fra teltpladsen.

- Der hørtes lave skrig inde fra den store sal, men efterhånden falder der ro på. Så hørte jeg råb ude på teltpladsen. Jeg tror først, at det kommer fra flere, men så går det op for mig, at det kun er fra en person, forklarer hun.

- Da jeg indser det, tænker jeg, at det må være kampråb eller jubelskrig. Jeg mener, at der ikke var nogen ord. Det kan jeg i hvert fald ikke huske. Jeg ved nu, at der kun var én person. Det vidste jeg ikke da, tilføjer Stensrud.

Mens hun lå og gemte sig blandt de døde, hørte hun flere telefoner ringe inde i cafébygningen. Det var de dødes telefoner.

- Jeg hørte telefonerne ringe i de dræbtes lommer, siger hun.

Efter at Breivik havde forladt bygningen, vovede hun så småt at se sig omkring, men erklærede over for sig selv, at hun ikke ville se, hvad der var sket. Hun var også bange for ikke at blive fundet.

En 18-årig fyr, der ikke ønsker sit navn offentliggjort, fortæller som vidne i retten, at også han spillede død i caféen med dræbte kammerater liggende delvist over sig.

- Der var så mange, der blev skudt, at der næsten dannede sig et bassin af blod, som jeg lå midt i. Jeg frøs voldsomt, siger den unge mand i retten.

Han beskriver, hvordan mange unge løb døden i møde, da de spurtede ind i cafébygningen for at se, hvad der skete.

- Breivik kommer ind ad døren og begynder at skyde. Der opstår total panik. Mange af os trækker ind mod væggen og hjørnet i lokalet. Han fortsætter med at skyde ind blandt folk, der løber i alle retninger, siger den 18-årige.

Med døde venner liggende delvist oven på sig blev han skudt mindst to gange. Han overlevede ved at ligge fuldstændig stille, mens kammeraterne blev dræbt af flere skud i krop og hoved.

Retssagen fortsætter med flere vidneafhøringer onsdag eftermiddag, og så er der blandt andet på grund af Norges nationaldag, 17. maj, pause til mandag.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.