Teknokrati er politikernes nødløsning

Grækenland kan blive tvunget til et teknokrati for at gennemføre upopulære reformer.

Artiklens øverste billede
Italiens premierminister Mario Monti er en teknokrat, der kan varetage landets interesser uden hensyntagen til politiske partier. Foto: AP/Frank Augstein

De ledende partier i Grækenland forhandler stadig om at få en regering på plads, så der ikke skal udskrives nyvalg.

Det har været nævnt at indsætte en teknokratregering, hvor de folkevalgte politikere får ikke-valgte politikere til at lede regeringen. Teknokrater er typisk udpegede af politikere, og derfor er det embedsmænd eller andre folk med en særlig faglig ekspertise, men uden politiske tilhørsforhold.

"Den potentielle fordel handler om at sikre økonomisk stabilitet ved at gennemføre en række nødvendige reformer, selvom de måtte være nok så upopulære set fra med befolkningens øjne," forklarer Ph.D. i statskundskab Svend-Erik Skaaning fra Aarhus Universitet.

Teknokrati er nødvendigt

Rent demokratisk er et teknokrati ikke at foretrække, fordi det ikke længere er de folkevalgte, der leder politikken i landet. Man gør det så alligevel, fordi politikerne er pressede af befolkningen, så det er svært at gennemtrumfe kontroversielle beslutninger.

Der sidder allerede en teknokratregering i Italien, hvor man har fået en fagøkonom til at styre den nuværende regering. Det har man stor tradition for i Italien, mens det i Grækenlands tilfælde er en nødvendighed.

"I både det italienske og græske tilfælde er politikerne stadig de folkevalgte, og de kan derfor til enhver tid hive tæppet væk under teknokraterne. I det græske tilfælde virker det som, at politikerne har givet op i forhold til at danne en regering på anden vis," siger Svend-Erik Skaaning.

Eksperter ved bedst

I Italien har der rent historisk været mange ustabile regeringer, som sjældent holder mere end et år, og derfor er det meget almindeligt at indsætte teknokrater til at styre, indtil der kan være nyvalg, forklarer forskeren.

"Det handler om at skabe stabilitet, men det handler lige så meget om at gennemføre kontroversielle beslutninger, hvor de folkevalgte ikke kan blive enige om politikken. Derfor overlader man ansvaret til eksperter, der kan vurdere, hvad der er bedst at gøre i den konkrete situation," siger han.

Og sådan er det nede i Grækenland, hvor politikerne ikke kan blive enige om noget som helst. Samtidig blev regeringspartierne straffet grusomt af vælgerne ved det sidste valg, hvor Nyt Demokrati og Pasok kun fik omkring 33 pct. af stemmerne.

Store partier blev slagtet

Dermed mistede de to partier 52 mandater i parlamentet. Tidligere havde de 201 af de 300 pladser, men nu kan de ikke mønstre flertal for den spareplan, som forud for valget blev aftalt med EU og Den Internationale Valutafond (IMF).

Det er et stort problem for landet, for hvis den nye regering nægter at gennemføre økonomiske reformer, så vil Grækenland med stor sandsynlighed blive smidt ud af euro-samarbejdet. Med en teknokratregering kan aben gives videre.

"Politikere er nogle gange politikere, fordi de godt kan lide at have magten, men det er immervæk sjovere at have magten, når det går godt. Lige nu har ingen lyst til at tage ansvaret noget som helst," fortæller Svend-Erik Skaaning.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.