Fransk venstrefløj står til endnu en sejr
Målinger tyder på, at valget til Nationalforsamlingen i juni vil blive endnu en jubelstund for venstrefløjen.
Venstrefløjen i Frankrig står til at vinde parlamentsvalget i juni ganske sikkert, ifølge meningsmålinger offentliggjort søndag.
Dermed har den nyvalgte socialistiske præsident, François Hollande, udsigt til at få den nødvendige majoritet for at kunne realisere sin politik.
En måling fra Ifop giver partierne på venstrefløjen samt De Grønne 44 procent af stemmerne, mens den slagne præsident Nicolas Sarkozys parti UMP og dets allierede står til 32 procent. Det højreradikale Front National støttes af 18 procent.
En anden måling fra CSA viser opbakning til den samlede venstrefløj fra 45 procent af vælgerne mod 31 procent for centrum-højre partierne og 15 procent til Front National.
Målingerne tyder på, at Hollande vil have et sikkert flertal i Nationalforsamlingen til at få sine forslag igennem - blandt andet en øget beskatning af de mest velhavende - såfremt UMP fastholder sit løfte om ikke at indgå en aftale med Marine Le Pen fra Front National.
- Det bliver en afstemning, som vil bekræfte og forstærke resultatet af præsidentvalget, siger Frederic Dabi, vicedirektør for Ifop.
Efter Sarkozys sejr ved præsidentvalget i 2007 fik venstrefløjen 36 procent af stemmerne ved valget til Nationalforsamlingen, mens centrum-højre fik 45,6 procent.
Flere analytikere ser risiko for en intern strid i Sarkozys UMP, der har domineret det seneste årti, på grund af uenighed om forholdet til Front National. Nogle ønsker at holde afstand til det indvandrerfjendtlige parti, mens andre i partiet taler om et samarbejde.
Nicolas Sarkozy antydede søndag i sin tale efter nederlaget til Hollande, at han vil trække sig fra sine politiske poster.
- Jeg er ikke en mand, der løber fra ansvaret. Når slaget er tabt, så er det nummer ét, der må tage konsekvensen. Jeg tager det fulde ansvar for dette nederlag, sagde han.
Sarkozy sagde, at en ny æra nu er indledt, og "min rolle kan ikke blive den samme igen. Jeg forbereder mig på at blive en helt almindelig borger blandt mange andre".