Danske i Slesvig kan blive valgs kongemagere

Når delstaten Slesvig-Holsten går til valg søndag, kan dansk parti ende med at blive tungen på vægtskålen.

Når vælgerne i den nordtyske delstat Slesvig-Holsten søndag skal sammensætte en ny landdag i Kiel, kan det danske mindretals parti Sydslesvigsk Vælgerforening, SSV, blive afgørende for, hvem der skal styre delstaten de kommende år.

Og står det til SSV, bliver det socialdemokratiske parti SPD og De Grønne - måske endda i et historisk regeringssamarbejde med de dansksindede sydslesvigeres parti.

Den borgerligt-liberale delstatsregering har både i 2011 og 2012 barberet 4,7 millioner euro (knap 35 millioner kroner) af tilskuddet til de danske skoler, som nu modsat de tyske skoler i delstaten kun modtager 85 procent i støtte.

Det kæmper mindretalspartiet for at få ændret igen, siger Tysklandskender og historiker Karl Christian Lammers fra Københavns Universitet.

- SSV ønsker ligestilling på skoleområdet. De vil have samme forhold som på de tyske skoler. Så hvis SSV kommer med, kan det betyde, at skævfordelingen på skoleområdet bliver ændret, siger han til Ritzau.

- De vil have, at Tyskland lever op København-Bonn-erklæringerne fra 1955, der ligestiller medlemmerne af det danske mindretal med de tyske statsborgere. Og de vil have en socialdemokratisk-grøn regering, som den, de har støttet tidligere, uddyber han.

Ved sidste valg i 2009 fik SSV 4,3 procent af stemmerne. Partiets mål i år er at få mindst fem procent af stemmerne for at opnå de fire mandater, det kræver for at opnå gruppestatus - og derved sikre sig indflydelse på det parlamentariske regeringsgrundlag.

- Hvis SPD og De Grønne tilsammen ikke får mindst halvdelen af landdagens medlemmer, så kan SSV ende med at blive tungen på vægtskålen, forklarer Lammers.

Forbundskansler Angela Merkels konservative parti, CDU, har iværksat en større skræmmekampagne i form af plakater og løbesedler, der advarer mod, at de dansksindede vil få alt for stor indflydelse i den slesvig-Holstenske landdag.

- De spiller på tysk-nationale følelser. De påstår, at man ikke kan lave en regering med danskere, men at danskere som en del af regeringen vil betyde en slingrekurs. Det hele foregår på et meget primitivt niveau, siger SSV's partiformand, Flemming Meyer.

Men ifølge Lammers viser de seneste meningsmålinger, at kampagnen ikke har haft den store effekt.

/ritzau/

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.