Efterretningsfolk var tæt på nazitrio

Tysk indenrigsminister raser over, at tre nynazister kunne myrde løs, tæt overvåget af efterretningstjeneste.

Artiklens øverste billede

Tyske myndigheder har flere gange været tæt på tre nynazister fra Thüringen, som igennem 13 år dræbte otte tyrkiske og en græsk indvandrer samt en kvindelig politibetjent, røvede 14 banker og sprængte to bomber.

Allerede sidst i 1990'erne havde efterretningsvæsnet i den østtyske delstat mindst tre agenter, som var i kontakt til den nynazistiske trio, skriver nyhedsmagasinet Spiegel.

Det drejer sig blandt andet om lederen af Thüringens afdeling af den nynazistiske organisation Blood & Honour, som spillede dobbeltspil på vegne af efterretningsvæsnet.

Glemte oplysninger

Samtidig skriver nyhedsmagasinet Focus, at den militære efterretningstjeneste MAD i 1998 fik kendskab til trioens skjul i Zwickau kort tid efter, at den var gået under jorden, men oplysningerne gik i glemmebogen.

Til trods for, at efterretningsvæsnet altså holdt øje med terrorcellen, kunne gruppen fortsætte med at myrde løs, indtil politiet i forrige uge omsider fik koblet de såkaldte dönerdrab på indvandrerne fra 2000 til 2006 sammen med drabet på betjenten i 2007.

Afsløringen af terrorcellen Nationalsocialistisk Undergrund - to mænd, der forleden begik selvmord, og en kvinde, der er varetægtsfængslet - har vakt bestyrtelse i Tyskland.

- Det ser ud, som om nogle myndigheder på det groveste har svigtet, siger den konservative indenrigsminister Hans-Peter Friedrich til nyhedsbureauet dpa.

- Der hersker ingen tvivl om, at nogle bliver nødt til at stå skoleret og svare på pinlige spørgsmål. Vi vil se på, hvad der er gået galt og drage konsekvenser, tilføjer han.

En skændsel

Over for Spiegel siger ministeren, at rigsadvokaten bør få flere kompetencer i efterforskningen af kriminalitet på tværs af delstaternes grænser for at undgå, at vigtige spor atter ignoreres eller overses.

Også forbundskansler Angela Merkel forlangte lørdag et bedre samarbejde mellem sikkerhedsmyndighederne og krævede forløbet fuldt ud opklaret.

- Disse forbrydelser er en skændsel for vort land, sagde hun i sin ugentlige videomeddelelse på internettet.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen