Forsvarer: Ikke grundlag for terroranklage

Forsvarsadvokater afviser anklager om terrorplaner mod Jyllands-Posten og Kurt Westergaard.

Artiklens øverste billede

Der er ikke noget grundlag for anklagerne mod tre mænd, der i Norge er tiltalt for at planlægge et attentat mod Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard.

Det siger de tre mænds forsvarsadvokater ved en retssag, der begyndte tirsdag i Oslo byret.

Kritisk over for aflytning

Advokaterne er især kritiske over for politiets hemmelige aflytning af samtaler, som de tre tiltalte, en 40-årig kineser, en 33-årig usbeker og en 38-årig irakisk kurder, har haft med hinanden i en lejlighed i Oslo.

- Vi er meget kritiske over for oversættelsen af samtalerne. Den er knap til at forstå. Man kan spørge sig selv, om politiet har anvendt Google translate, siger en af advokaterne Kjell Torbjørn Dahl med henvisning til søgeprogrammets automatiske oversættelse.

Forsvarsadvokaterne hævder, at Politiets Sikkerhedstjeneste, PST, efter at have optaget timevis af samtaler, har trukket små lydklip ud, som skal vise, at de tre mænd har planlagt terrorhandlinger. Lydklippene er desuden oversat til svensk og ikke norsk.

Nægter sig skyldige

De tre tiltalte nægter sig skyldige i anklagerne og siger, at de kun for sjov har diskuteret Jyllands-Postens og Kurt Westergaards Muhammed-tegninger.

- Vi har snakket om, at bladhuset fortjente at blive sprængt i luften. Men vi vidste ikke, hvor det lå. Vi kendte ikke en gang navnet på avisen, siger en af de tiltalte, Shawan Sadek Saeed Bujak, der kommer fra Irak.

Talte om at dræbe

Han fortæller, at de også har talt om at skyde Kurt Westergaard, men at de ikke var i stand til at skaffe sit et våben.

- Derefter gjorde vi ikke noget. Jeg vil tro, at vi har talt om dette i en time. Men jeg ved ikke, om PST har fundet de dele i lydoptagelserne, siger Bujak.

Den norske anklagemyndighed mener at kunne bevise, at den formodede hovedmand, Mikael Davud, der er fra Kina, har haft forbindelser til terrornetværket Al Qaida og at han har modtaget træning i Pakistan

PST har efterforsket sagen mod de tre siden august 2009.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen