Italien siger ja til krisepakke
Krisepakken i Italien er i hus. Den baner vej for Silvio Berlusconis afgang.
Deputeretkammeret i Italiens parlament godkendte lørdag den økonomiske reformpakke, der baner vejen for, at premierminister Silvio Berlusconi træder tilbage og overlader magten til en kriseregering.
Krisepakken, som er et krav fra EU, skal være med til at lette Italiens enorme gældsbyrde på 1900 milliarder euro.
Med vedtagelsen af pakken er den sidste hindring fjernet for Berlusconis afgang som premierminister.
Reformplanerne blev allerede fredag vedtaget i parlamentets førstekammer, Senatet, med 156 stemmer for og 12 imod. De nye omfattende nedskæringer og reformer, der skal forhindre en statsbankerot og skabe kontrol med gældskrisen, blev godkendt efter krav fra de øvrige lande i eurozonen.
Berlusconi tabte flertal
Nu da pakken er vedtaget, står der kun tilbage, at Italiens præsident, Giorgio Napolitano, accepterer Berlusconis begæring om at træde tilbage senere i weekenden.
Derefter ventes Napolitano at bede den tidligere EU-kommissær Mario Monti om at danne en regering.
Berlusconi tabte sit flertal ved en afstemning tirsdag og har lovet at træde tilbage, efter at loven om finansiel stabilitet er blevet godkendt i begge parlamentets kamre.
Den farverige, kontroversielle regeringsleder insisterede derefter først på, at der skulle udskrives valg. Men han ændrede holdning ved udsigten til, at Italien skal styres af en midlertidig regering, så der ikke opstår et politisk vakuum i tre måneder forud for et valg.