Breivik vil ikke fotograferes

Anders Breivik er netop blevet ført ind i retten i Oslo. Han vil nu forklare sit terrorangreb.

Artiklens øverste billede

Anders Breivik har altid været glad for sig selv.

Han har i sit 1.500 siders manifest omhyggeligt passet på sit eftermæle og der leveret flere opstillede fotografier af sig selv med våben.

Men når han i disse minutter taler ved det første åbne retsmøde i sagen i Oslo, så vil der officielt ikke blive taget billeder af ham.

Det har han nemlig ikke ønsket, oplyser en dommer til de tilhørende journalister.

Ingen fuld uniform

Det er i modstrid med tidligere oplysninger om, at Breivik oprindeligt ønskede at lade sig fotografere iført fuld uniform.

Advokater har oplyst, at Breivik er træt af at være i fængsel og virker »opgivende«.

Grundet norsk lov er det ikke tilladt at gengive ord, citater eller konkrete oplysninger fra retsmødet, før retsmødet er helt ovre.

Det er dog usikkert, om alle norske medier vil efterleve dette krav.

Ingen undskyldning

Breivik står anklaget for at have dræbt otte personer ved terrorangrebet i Oslo og 69 fortrinsvist unge ved den politiske ungdomslejr i Utøya.

Ved dagens retsmøde vil Breivik – ifølge sin forsvarer – forsøge at forklare terrorangrebene. En undskyldning bliver det dog næppe til, lyder vurderingen.

Interessen for sagen er enorm i Norge. Over 170 journalister og mediefolk fra hele verden er akkrediteret til mødet og mindst 20-30 overlevende fra Utøya venter på at høre fra Breivik.

Flere af de pårørende fortæller, at de ser frem til at høre fra Breivik.

»Jeg er her for min egen skyld. Jeg er her for at se frygten i øjnene. For at være i nærheden af ham igen og vide, at han ikke kan skade os,« sagde 16-årige Sondre Lindhagen Nilssen til jp.dk kort før retsmødets begyndelse.

Under retsmødet vil Breivik forsøge at få ophævet hans isolation, så han kan læse aviser eller få adgang til internettet.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen