EU-politikere kritiseres for bijob

Danske EU-politikere er de værste, når det gælder bijobberi, viser ny rapport. Især to danskere får kritik.

Artiklens øverste billede
Bendt Bendtsen er blandt de danske EU-politikere, der kritiseres for bijob. Arkivfoto: Niels Hougaard

Flere danske medlemmer af EU-Parlamentet har også betalte poster i det private erhvervsliv. Og det skaber troværdighedsproblemer, advarer en ny rapport fra organisationen Corporate Europe Observatory.

Rapporten fremhæver 18 EU-politikere med særlig risiko for at blande politik og privatøkonomiske interesser sammen.

Den sorte liste omfatter to danskere. Tidligere økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K), som har en lang række bestyrelsesposter - blandt andet i det Mærsk-ejede Esvagt - og Venstres Anne E. Jensen, der er bestyrelsesmedlem i Nordea Invest.

- Alt for mange parlamentarikere har bijob, der kan føre til interessekonflikter. Det er på høje tid, at parlamentet indfører regler, som forhindrer dette, siger Vicky Cann, der står bag rapporten.

Forslag om forbud

Alle EU-politikere skal offentliggøre en liste over deres betalte bijob. Men det er ikke nok, mener Vicky Cann, som opfordrer til et totalforbud

Bendt Bendtsen og Anne E. Jensen afviser begge, at deres bestyrelsesposter har indflydelse på den politik, de fører i Bruxelles.

- Jeg er fuldstændig uenig. Hvis det skulle fortsætte på den måde, så ender det jo med, at politikere sidder i en osteklokke uden at vide, hvad der foregår udenfor, siger Bendt Bendtsen.

- Skal jeg så også sælge min slægtsgård på Fyn og stoppe som landmand, fordi jeg er med til at godkende budgettet og stemme om landbrugsstøtten, spørger han.

Offentligt kendt

Den tidligere konservative partileder er bestyrelsesmedlem i virksomhederne Esvagt, Sea Mall, Team Online, Lauritzen-Fonden og medlem af Danske Banks repræsentantskab.

Heller ikke Anne E. Jensen mener, at det skaber interessekonflikter, at hun tjener 240.000 kroner om året som bestyrelsesmedlem i Nordea Invest, samtidig med at hun sidder i parlamentets økonomiudvalg.

- Jeg mener ikke, at jeg har noget problem. Det afgørende er, at det er offentlig kendt, hvilke interesser man har, siger hun.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen