Far rystet over spionanklager mod datter
En ung russisk spion mistænkes for at have lokket en britisk politiker i en fælde.
Katia Zatuliveter risikerer at blive deporteret fra Storbritannien.
Det bekræfter de britiske myndigheder i en sag, hvor den 25-årige russiske kvinde i medier hænges ud for at være en russisk spion på britisk grund.
Assistentjob
Den britiske sikkerhedstjeneste MI5 er tilsyneladende gået ind i den prekære sag, fordi den russiske kvinde, som omtales som en "blond skønhed", mistænkes for at foretaget handlinger, der "ikke er gavnlige for den nationale sikkerhed."
Det britiske parlamentsmedlem for Liberal Demokraterne, Mike Hancock, mødte kvinden på en tur til Moskva.
Politikeren omtales i flere aviser som "meget glad for damer" og som en af de mest pro-russiske politikere i Storbritannien.
Som medlem af det parlamentet tilbød han den nu tilbageholdte kvinde et job som assistent.
I mindst tre år fik hun dermed adgang til mange officielle dokumenter om forsvarspolitik. Hun menes også at have medvirket til, at politikeren stillede mange spørgsmål til ministre om atomvåben og andre følsomme forsvarsemner.
Tæt på vigtig forsvarsorganisation
Endnu er der ingen fældende beviser for spionhandlinger, men i britiske medier spekuleres der i, at kvindens søster og far rekrutterer russiske studerende til at komme til Storbrittannien.
Katia Zatuliveter var tilsyneladende tæt på at få en stilling i en stor britisk forsvarsorganisation, lige indtil britiske sikkerhedsmyndigheder advarede firmaet. Og nu frygter sikkerhedskilder ifølge flere britiske medier, at mindst 20 lignende spioner kan arbejde i Storbritannien under falske identiteter.
Faderen til den spionanklagede kvinde nægter på vegne af sin datter alle beskyldninger.
Han afviser samtidig beskyldninger om, at han selv skulle have haft en fortid i KGB.
”Jeg har altid troet, at England var et demokratisk land. Folk bør ikke blive deporteret uden grund,” siger han til BBC.
Afgørelse på vej
De britiske myndigheder har endnu ikke truffet en endelig afgørelse i sagen, men en talsmand siger til BBC, at en egentlig deportation godt kan udløses, selvom der er ikke er håndfaste beviser for spionarbejde.
Liberal demokraten og parlamentsmedlem Mike Hancock nægter fortsat, at hans russiske assistent i virkeligheden var en spion.
Beskyldningerne bliver fremsat, efter at 10 russiske agenter, inklusiv den meget omtalte Anna Chapman, blev udvist af USA i juli.
Den tidligere britisk-gifte russer blev et ikon på Facebook efter anklagerne.
Alle 10 spioner havde ligesom hende både britisk og russisk pas.