USA nedsabler norsk terrorberedskab
Wikileaks: Norge afviste hjælp fra 24 britiske agenter til at overvåge terrormistænkte.
Det fremgår af en hemmelig rapport til de amerikanske myndigehder, skrevet af USA's ambassasdør i Oslo Barry White.
Den norske avis VG har fået indblik i dokumenterne, som den virtuelle sladrehank Wikileaks har lagt frem.
Rapporten blev skrevet den 13. november sidste år og beskriver sikkerhedstjenesten PST's efterforskning af de tre mænd, som blev arresteret for terrorplanlægning i Norge i juli.
Kan ikke følge med
"PST er ude på dybt vand. De kan simpelt hen ikke følge med, ikke engang efter at have tilbagetrukket al anden overvågning fra al anden efterforskning i landet," skriver ambassadøren ifølge VG.
Hverken den amerikanske ambassade eller PST har ønsket at kommentere sagen.
Den 8. juli blev uighur-kineseren Mikael Davud, usbekeren David Jakobsen og den irakiske kurder Shawan Sadek Saeed Bujak anholdt og sigtet for i fællesskab at planlægge terror.
Havde kodet samtale
Mikael Davud har indrømmet, at han planlagde et attentat mod den kinesiske ambassade i Olso, mens Shawan Sadek Saeed Bujak har sagt, at han agtede at angribe Morgenavisen Jyllands-Posten samt tegneren Kurt Westergaard.
LÆS OGSÅ: Tilståelse i Norge: JP var terrormålet
David Jakobsen blev løsladt i oktober, men er fortsat sigtet.
Forud for anholdelsen gik adskillige måneder med overvågning af de tre. Den 14. oktober havde den ene af de tre en kodet telefonsamtale med en fjerde person.
Var bekymrede
Samtalen bekymrede både den britiske og amerikanske efteretningstjenste, og man bad derfor PST om at overvåge personen. Anmodningen blev afvist af den norske sikkerhedstjenste.
Men da britiske efterretningsofficerer besøgte Norge kom anmodningen igen - denne gang med en udstrakt hånd.
PST kunne få hjælp fra 24 britiske efterretningsagenter, som ville overvåge de terrormistænkte, heriblandt den fjerde person.
Igen var svaret dog nej.
Tolkede samtalen rosenrødt
"Ikke blot vil de ikke bruge egne ressourcer på ham (...), men de afslog også tilbuddet fra den besøgende britiske efterretningstjeneste om to 12 personers overvågningsteam, som kunne have assisteret nordmændene med at dække de eksisterende tre subjekter bedre og bidrage med at dække det fjerde objekt," lyder reaktionen i rapporten ifølge VG.
PST mente tilsyneladende ikke, at telefonsamtalen gav grund til at overvåge den fjerde person.
"PST fandt i stedet en måde at tolke den samme oversatte kodede samtale i et mere rosenrødt, mindre truende lys. En tolkning, som giver meget lidt mening for USA og Storbritannien," lyder det endvidere.
For langsom oversættelse
Ambassaden mente desuden at PST var for langsom til at oversætte de aflyttede telefonsamtaler, selv om sikkerhedsstjenetsen fik hjælp af amerikanerne.
"Selv med denne hjælp er der for stort et efterslæb i forhold til den tid, det tager at oversætte det, som bliver samlet ind," skriver ambassadøren ifølge VG.
Den norske justitsminister Knut Storberget understreger over for VG, at sikkerhedstjenesten fik stor ros, da de tre mænd blev anholdt i sommer, og at USA og Storbritannien ikke bør have grund til at klage.