Mand fik to nye arme

Tyske læger har gennemført verdens første dobbelte transplantation af arme, efter at en tysk landmand levede flere år uden arme efter en ulykke.

Verdens første, dobbelte armtransplantation er en succeshistorie. Det beviste patienten, da han i dag på en pressekonference kløede sig i nakken med den ene hånd og pressede gummiskiver sammen med den anden. Han kan nu spise uden hjælp, køre på cykel og klø sig.

For syv år siden mistede den 55-årige bonde Karl Merk begge sine arme lige under skulderen i en ulykke ved en mejetærsker. For et år siden gennemgik han en operation – den første af sin slags – hvor et hold på 40 læger i 15 timer på Münchens universitetsklinik transplanterede to arme på manden.

Dengang ville han ikke stå frem, men i dag, et år efter operationen, viser han sine arme frem og fortæller, hvordan det har ændret hans liv. Det beretter Reuters Bureau.

”Jeg kan ikke forklare, hvordan jeg har det til en, der ikke har prøvet at leve uden arme i seks år. At mine arme virker igen er helt ubeskriveligt”, fortæller Karl Merk til tyske medier.

Håber at inspirere andre

Oprindeligt troede lægerne, at der ville gå mindst to år, før nerverne var vokset tilstrækkeligt sammen efter operationen til, at han ville opnå bevægelighed i de nye arme. Men efter et intensivt fysioterapeutisk program med elektrisk stimulering gjorde han så store fremskridt, at lægerne valgte at vise deres resultat frem.

”Min største drøm er nu, at mine fingre bliver bedre og bedre, så jeg kan samle ting op og få min gamle selvtillid tilbage,” sagde Merk, som bar en sort, kortærmet skjorte, der viste, hvor armene var syet på. Han viste også, hvordan han kunne svinge med dem, uden de støtteremme og bandager, han skulle gå med efter operationen.

Lægerne håber med deres resultat at kunne inspirere andre, der har været ude for lignende ulykker, til at forsøge en transplantation, men som hidtil har tøvet. For Karl Merk er der ingen tvivl:

”Jeg ville til enhver tid underkaste mig sådan en operation igen,” sagde han.

Tv: Se videoen her

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen