Asylansøgere tvangsmedicineret i Norge

Udviste asylansøgere, som har modsat sig at blive tvangshjemsendt fra Norge, er blevet holdt nede og bedøvet med sprøjter, før de blev sat på flyet. Det skriver den norske avis VG på baggrund af interne politirapporter.

Rapporterne fra norsk politis udlændingeenhed, PU, dokumenterer, at fem udviste personer fra 2006 til 2008 er blevet pacificeret med stærkt beroligende medicin som Stesolid og Nozinan. Og det er også foregået, selv om de udviste tydeligt modsatte sig medicineringen.

Ansatte i PU fortæller, at udlændingepolitiet ikke tøvede med at gribe til tvangsmedicinering for at undgå konfrontationer.

- Når udlændinge modsatte sig udvisning, har det været naturligt at kontakte en læge, siger en anonym PU-medarbejder til VG.

Tvangsmedicineringen skal i flere tilfælde have været så kraftig, at de udviste måtte bæres op i flyet.

Sagen glemt





Udlændingepolitiets leder, Ingrid Wirum, afviser, at det er foregået, siden hun i 2008 tiltrådte som chef. Men hun bekræfter, at der blev foretaget en intern kulegravning, som siden blev henlagt.

VG's kilder i politiet siger dog, at der også er foregået tvangsmedicinering efter Wirums tiltrædelse.

PU's tidligere tillidsmand, Bjørn Skuggevik, siger, at ledelsen hele tiden har vidst, at der foregår tvangsmedicinering ved udvisninger.

- Det er sket ting i politiets udlændingeenhed, som der ikke ligger nogen juridisk vurdering bag, siger han.

I Danmark afviser Rigspolitiet afviser, at den slags kan ske her til lands.

- Dansk politi har ikke hjemmel til at medicinere udviste asylansøgere. Vi gør det heller ikke, siger Christen Østergaard, politinspektør i Rigspolitiets udlændingeafdeling.

Han vurderer, der kan være lægelige hensyn, der berettiger, at der anvendes beroligende midler mod en udvist. Men han afviser, at politet nogensinde har bedt en læge om at lægge nogen i bedøvelse i en udvisningssag, siden han tiltrådte i 2004.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen