*

Europa

Spanien slår igen: Nu er det nok

Tusindvis af spaniere på gaden i Barcelona for at fejre nationaldag i spændt politisk situation.

En kvinde har taget både det spanske og catalonske flag frem under fejring ag den spanske nationaldag i Barcelona: Santi Palacios/AP

Barcelona

Manuel Marcos Fal  er taget hele vejen fra Andalusien til Barcelona. Normalt plejer han at fejre Spaniens nationaldag i sin hjemby Sevilla, men i år er der brug for at vise flaget i Catalonien, mener han.

»Jeg tog et fly for bare at være her et par timer. Jeg følte, at det var her, jeg skulle være i dag,«  siger han.

Ingeniøren mener, at catalonierne bliver vildledt af deres egen regering, når den siger, at de har haft en retvisende afstemning om løsrivelse:

»Man kan ikke bare gøre, som man vil. Hvis det kræver en forfatningsændring, så tag fat der, og så har jeg ingen problemer,« siger han.

Demonstranter holder det spanske flag frem under fejringen af den spanske nationaldag i Barcelona. Foto: Manu Fernandez/AP

Festligholdelsen af den spanske nationaldag har i år fået ekstra opmærksomhed. Den spanske regering har bedt Cataloniens præsident om svar på, om regionen vil løsrive sig eller ej. Det skal falde senest mandag klokken 10. Et ja betyder, at Madrid overtager selvstyret.

Den hårde retorik tjener ikke noget godt formål, mener Manuel Acosta.

Han er lærer i en mindre by uden for Barcelona og har lavet en tegneserie med Cataloniens historie, som han sælger for 20 euro i en bod på pladsen.

»Jeg vil fortælle de unge, at man kan være både catalonier og spanier. Problemet er, at skolerne her i Catalonien indoktrinerer,« mener Manuel Acosta, som underviser på en privatskole.

Imens nationalfesten løb af stabelen i flere spanske byer, fortsatte presset på Cataloniens præsident, Carles Puigdemont, som selv reagerede på sit ultimatum ved at tweete, at mens Catalonien bad om forhandling, så smækkede Spanien forfatningens artikel 155 på bordet.

Mens de spansk-sindede demonstrerede, så holdt løsrivelsestilhængerne sig i baggrunden og undlod at lufte deres rødgule stribende flag med den blå trekant og stjernen.

Et af de få, som blafrede i nærheden af festen i Barcelonas centrum, sørgede 18-årige Andres de Leór for at rive ned. Få sekunder tog det ham at klatre til tops i lygtepælen. Den unge ingeniørstuderende  er ikke uvant med at klatre: Som mange andre cataloniere deltager han i regionens berømte menneskepyramider ”casteller”.

»Andet lag, fordi jeg har stærke skuldre,«  oplyser han.

Andre de Leór er er stolt af sit land.

»Spanien er et fantastisk land, det er Catalonien også, Catalonien er indbegrebet af Spanien,«  siger han og håber, at konflikten ikke tager til:

»Det har kostet venskaber. Også i min familie er vi uenige. Dem, der er for løsrivelse vil ikke tale med os, fordi de ser Spanien som et tyranni. De hader Spanien,«  siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her