*

Europa

Titusindvis af spaniere på gaden i håb om dialog

Spaniere er gået på gaden i håb om at bløde op for anspændt stemning mellem Spanien og regionen Catalonien.

Protesterne lørdag finder sted i over 50 spanske byer. Her er det i Madrid. Foto: Paul White/AP

Titusindvis af spaniere er lørdag samlet i Madrid og Barcelona som reaktion på, at den spanske region Catalonien forbereder sig på at erklære sig uafhængig.

Folk er dukket op iklædt hvidt tøj og med hvide bannere, hvorpå der kræves fred og dialog mellem lederne.

Det gør de i et håb om at bløde op for situationen mellem Spanien og Catalonien, der bliver kaldt den værste politiske krise i Spanien i årtier.

Der opstod stor uenighed mellem Spanien og den nordøstlige region af landet, da Catalonien annoncerede, at der 1. oktober ville blive afholdt en folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien.

Splittelse viser sig blandt catalanske separatistledere

På selve valgdagen opstod der optøjer, og over 800 mennesker blev meldt kvæstet efter sammenstød med politiet.

Den spanske regering var fra begyndelsen modstander af afstemningen, som Spaniens forfatningsdomstol erklærede ulovlig.

Ved folkeafstemningen stemte 90 procent ja til at løsrive sig fra Spanien, men valgdeltagelsen var kun på omkring 43 procent.

Forfatningsdomstolen har suspenderet et planlagt møde i det catalanske parlament mandag.

61-årige Jose Manuel Garcia er en af deltagerne klædt i hvidt. Han er bange for, hvad der vil ske, hvis situationen ikke snart bliver løst.

- Det skaber et socialt brud i Catalonien, og det skal løses gennem dialog, ikke ved at nogen handler på egen hånd. Jeg er meget bekymret. Uden dialog vil det ende skidt, og alle vil tabe, siger han.

Den catalanske leder Carles Puigdemont har tidligere på ugen sagt, at han er åben for dialog. Det afviser den spanske premierminister, Mariano Rajoy.

Protesterne lørdag finder sted i over 50 spanske byer.

/ritzau/Reuters
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

JP mener: Svar udbedes, DF

Vælgerne må føle at stå med et stykke vådt håndsæbe, som man aldrig ved, hvor man har. Formentlig derfor havde DF for en måned siden et dårligt kommunalvalg og har i de senere måneder haft en stribe negative meningsmålinger.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her