*

Europa

Splittelse viser sig blandt catalanske separatistledere

I kronik foreslår catalansk erhvervsminister, at regionen erklærer "våbenhvile" med Spanien efter afstemning.

Cataloniens leder, Carles Puigdemont, har truet med at udråbe uafhængighed "i løbet af få dage". Foto: Jordi Bedmar/AP

Catalanske separatistledere er tilsyneladende ikke helt enige om det næste skridt i den spanske regions kamp for løsrivelse.

Oven på søndagens ulovlige afstemning har Cataloniens leder, Carles Puigdemont, truet med at udråbe uafhængighed "i løbet af få dage".

Men regionens erhvervsminister, Santi Vila, foreslår i stedet at erklære en "våbenhvile" med den spanske regering.

I en kronik, som er trykt i den catalanske avis Ara, opfordrer han separatistlejren til "at reflektere over gavnligheden og konsekvenserne" ved at erklære Catalonien uafhængig.

Også Puigdemonts forgænger Artur Mas har meldt sig i debatten.

I et interview med britiske Financial Times siger han, at catalanske ledere ikke bør fokusere på, "hvordan de kan erklære uafhængighed, men i stedet hvordan det kan gøres på en effektiv måde".

Den spanske regering har fra begyndelsen været modstander af afstemningen, som Spaniens forfatningsdomstol har erklæret ulovlig.

Ved søndagens afstemning sagde 90 procent ja til at løsrive sig fra Spanien.

Men valgdeltagelsen var kun på omkring 43 procent, fordi størstedelen af catalonierne, der er imod en løsrivelse, boykottede afstemningen.

Forfatningsdomstolen har suspenderet et planlagt møde i det catalanske parlament mandag.

Carles Puigdemont er under et stort pres fra det catalanske separatistparti CUP, som vil have ham til at erklære uafhængighed. Regionspræsidenten er afhængig af partiets støtte.

På tirsdag holder Puigdemont tale i det catalanske parlament for at orientere om den "igangværende politiske situation".

Hvis han udråber et uafhængigt Catalonien, kan den spanske regering svare igen ved at suspendere regionens nuværende autonome status og overtage magten.

Samtidig påpeger analytikere, at Catalonien risikerer at miste international sympati, hvis regionen erklærer uafhængighed på baggrund af en forfatningsstridig afstemning.

/ritzau/AFP
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International

3 mia. kr. for at reklamere for en gammel bog

Et kæmpestort, nyt museum for Biblen byder på enhver tænkelig vinkel af den hellige bog. Man kan gå på vandet, tage et smut til det gamle Nazaret eller flyve en tur over den amerikanske hovedstad.
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her