Europa

Ekspert: Situationen i Catalonien er også et personspørgsmål

Både Spaniens og Cataloniens ledere må vige pladsen for at løse konflikten, mener Spanien-ekspert.

Både tilhængere og modstandere af en catalansk løsrivelse har været på gaderne i Barcelona. Foto: Santi Palacios/AP

Mens den catalanske præsident, Carles Puigdemont, i sin seneste tale erklærede sig klar til dialog og mægling, er der ikke noget, som tyder på at Spanien er med på den lige med det samme.

»Hvis hr. Puigdemont vil tale eller forhandle eller sende mæglere, så ved han udmærket hvad han skal gøre: vende tilbage til lovlighedens vej, som han aldrig skulle have forladt.«

Sådan lyder det i en skriftlig udtalelse fra den spanske regering.

Cataloniens leder ønsker mægling med Spanien om løsrivelse

Og det er netop den hårdknude, som Spanien og Catatonien står i lige nu, siger Morten Rievers Heiberg, professor på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet.

»Før centralmagten vil begynde at forhandle kræver den, at lokalregeringen vender tilbage til det forfatningsmæssige udgangspunkt og anerkender den spanske forfatning, herunder den catalanske selvstyreforfatning. Så der skal være en form for trækken i land fra catalansk side, før man vil genåbne en forhandling, og det er nok det sværeste punkt i forhandlingerne, fordi det fra catalansk side vil blive betragtet som en retræte og et ærestab, så det gælder om at finde en formel, hvor begge parter kan mødes,« siger han.

Og mens det for Spaniens vedkommende vil sige, at Catalonien skal vedkende sig forfatningen, ifølge hvilken en afstemning om Cataloniens selvstændighed er ulovlig, så vil det for catalanerne indebære, at Spanien viser »en åbenhed over for at gentænke den spanske forfatning måske i retning af en føderal stat.«

En løsning kunne være en person fra det etablerede politiske system, som begge parter kunne have respekt for, en anden mulighed kunne være at Rajoy-regeringen bliver væltet. Det er en spinkel mindretalsregering og hvis den blev væltet kunne det være at det kunne åbne op for en ny situation.

Vred konge beskylder catalanske ledere for spansk splittelse

»Jeg tror, at både Rajoy (Spaniens premierminister Mariano Rajoy, red.) og Puigdemont på et eller andet tidspunkt begge er tvunget til at vige pladsen, hvis denne situation skal løses, for det er også et personspørgsmål. Der er ingen respekt imellem dem. Rajoy har ikke vist nogen form for forhandlingsevne, og det samme kan sige om Puigdemont,« siger Morten Rievers Heiberg.

Derfor ser han muligheder i, at en række partier i Spanien danner et alternativt flertal og vælter Rajoy:

Kilde i Cataloniens regering venter uafhængighed mandag

»Så ville der komme nyvalg, og så kunne man se, hvad der ville ske på den anden side af det. Rajoy er typen, som bare håber på, at problemerne går over. Han er kendt for at have en utrolig stor tålmodighed og kan på den måde knække sine politiske modstandere, så hans styrke er det lange, seje træk, men der skal mere til end det her.«

Søndag stemte 90 pct. for catalansk selvstændighed i en folkeafstemning, som de spanske myndigheder ikke anerkender og har dømt ulovlig. Blot 42 pct. af catalanerne stemte.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her