Europa

Frankrig strammer landets antiterrorlov for syvende gang

Kritikere kalder den nye lov for en »permanent undtagelsestilstand«.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, hilser på franske Nato-soldater, som er udstationeret i Estland. Akrivfoto: Marko Mumm/AP.

PARIS — For syvende gang siden 2012 strammer Frankrig sin antiterrorlovgivning.

Den franske nationalforsamling stemte tirsdag ja til en ny lovpakke, som giver politiet og det juridiske system flere beføjelser, når det kommer til bekæmpelse af terror.

415 parlamentarikere stemte for, 127 imod.

Loven vil blandt andet give de franske myndigheder større mulighed for at holde terrormistænkte i husarrest og foretage ransagninger uden en dommerkendelse, hvis der opstår en stor terrormistanke.

Offentlige arrangementer så som koncerter, sportsbegivenheder og store udendørs arrangementer kan ligeledes forbydes eller blive udstyret med sikkerhedszoner af myndighederne uden nogen særlig tilladelse fra en dommer.

Frankrigs indenrigsminister, Gérard Collumb, kalder loven »et varigt svar på en varig trussel«.

De nye lovændringer træder i kraft den 1. november. Samtidig ophører den undtagelsestilstand, som Frankrig har befundet sig i siden angrebet i Paris den 13. november 2015.

Mand bag knivdrab i Marseille blev anholdt kort inden angreb

Flere menneskerettighedsorganisationer og politikere i opposition til den franske regering har udtrykt stor utilfredshed med loven, fordi de mener, at den fører til en form for »permanent undtagelsestilstand«.

De seneste to år har 241 mennesker mistet livet i terrorangreb i Frankrig. Landet har været - og er stadig - ét af Islamisk Stats største mål.

Senest blev to unge kvinder stukket ihjel ved banegården i Marseille søndag den 1. oktober af en tunesisk mand, der opholdt sig illegalt i landet.

Gerningsmanden blev dræbt på stedet af franske soldater. Islamisk Stat hævder at stå bag angrebet.

Mandag kom det ligeledes frem, at politiet i weekenden afværgede et formodet terrorangreb i hovedstaden Paris.

Ekstremist er anholdt efter fund af formodet bombe i Paris

Her fandt man gasflasker og dét, som politiet betegner som en hjemmelavet bombe, i en beboelsesejendom i det 16. arrondissement.

Fem mænd er anholdt i sagen, heraf én som er kendt af myndighederne for at være radikaliseret.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Den franske hovedstad Paris blev fredag den 13. november 2015 ramt af en række blodige terrorangreb.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her