*

Europa

Meteorolog: Situation med voldsomme oversvømmelser i Norge er farlig

Store regnmængder i det sydlige Norge og meget mere er på vej. Det kan gå rigtig galt, siger meteorolog.

Det sydlige Norge er søndag ramt af store oversvømmelser, og mange veje er lukket.

En statsmeteorolog kalder situationen meget farlig. Liv og ejendom kan være i fare.

Der er siden fredag kommet op mod 170 millimeter regn flere steder i Sørlandet. Navnlig områder omkring Kristiansand og Arendal er hårdt ramt.

Der har søndag været ophold i regnen. Men der er meget mere i vente.

Meteorologerne siger, at der frem til mandag aften vil falde 100 millimeter regn i de samme områder.

- Selv om solen skinnede flere steder i Sørlandet søndag, så er det for tidligt at puste ud, siger energidirektør Per Sanderud, der har ansvar for de norske vandveje.

- Store nedbørsmængder på toppen af det, vi har set i weekenden, gør, at folk i Sørland må være forberedt på oversvømmelser og fare for skred også mandag, siger ham.

Det er de sydnorske elve, der løber over deres bredder, og borgerne i Sørlandet er blevet orienteret om, at politi og civilforsvar er i højeste beredskab.

37 veje meldes søndag aften lukket på grund af oversvømmelserne. Huse er blevet afskåret fra omverdenen efter jordskred.

Mange har oplyst til myndighederne, at deres kældre står under vand.

Statsmeteorolog Rafael Escobar Lødvdahl siger til NRK, at han er bekymret for situationen.

- Jeg er bekymret for infrastruktur, liv og værdier. Kommer du i en bestemt situation og er du uheldig, så kan det gå rigtig galt.

- Med så meget vand allerede er det vanskeligt at vide, hvor vandet vil bevæge sig hen. Det er vanskeligt at vide, hvordan det vil slå ud mandag, siger han.

/ritzau/NTB
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Spørg om penge: Friere rammer for kystbeskyttelse
Miljø- og fødevareministeren fremsatte den 15. november 2017 et lov-forslag om bedre muligheder for kystbeskyttelse. For de formentligt mange personer, der føler, at de er løbet mod en mur, når de har søgt at etablere beskyttelse af deres ejendom mod oversvømmelse, set havets erosion rive sommerhuset i havet m.v., må formålet med de nye regler hilses velkomment. Fremover vil ikke blot ejere af boliger og andre bebyggelser, men også ejere af ubebyggede arealer, marker m.v. have markant forbedrede muligheder for kystbeskyttelse m.v.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her