*

Europa

Bekymret, skotsk førsteminister: »Lad nu bare folk stemme«

Skotsk leder opfordrer Spanien til at ændre kurs i Catalonien.

Det spanske nationalpoliti er blevet sat ind under afstemningen, som den spanske regering og domstole har erklæret ulovlig. Foto: AP/Manu Fernandez

Gummikugler, knipler og blødende catalanere.

Billederne, der søndag strømmer ud af Catalonien i det nordøstlige Spanien, viser en politistyrke, som går meget hårdhændet til værks, når de rømmer de – ifølge den spanske forfatningsdomstols – ulovlige valgsteder.

Dansk politiker så skud med gummikugler mod catalanske vælgere

Også Nicola Sturgeon, Skotlands førsteminister, har set de voldsomme scener, og hun har en klar opfordring til den spanske regering. 

»Lad nu bare folk stemme,« skriver hun på twitter.

Her advarede hun også spanierne mod at lade tingene eskalere.

»Uanset, hvad vi i øvrigt mener om selvstændighed, bør vi alle fordømme de scener, der udspiller sig, og opfordre Spanien til ændre kurs inden nogen kommer alvorlig til skade,« lød det bl.a. på twitter fra førsteministeren, der støtter cataloniernes ret til afstemning.

Spansk embedsmænd: Vi er tvunget til at handle

I 2014 stod Nicola Sturgeon i spidsen for skotterne, da de gik til stemmeurnerne for at afgøre, om landet skulle løsrive sig fra Storbritannien. Selvom debatten dengang var ophedet og følelsesladet, er situationen i Catalonien søndag en helt anden.

Flere videoer af det spanske politis aktioner er dagen igennem blevet lagt ud på de sociale medier. Nedenfor ses betjente eksempelvis igang med at rømme et valgsted på skolen Ramon Llull i Barcelona.

De catalanske myndigheder melder om mindst 38 sårede demonstranter og 11 sårede betjente.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her