Europa

EU-parlamentarikere er utilfredse med Junckers chef-kombi

Junckers forslag om en magtfuld præsidentpost er uacceptabelt, mener EU-parlamentariker Messerschmidt.

Kommissionsformand Jean Claude-Juncker. Foto: Jean Francois Badias/AP

Danske medlemmer af Europa-Parlamentet ser undrende på kommissionsformand Jean Claude-Junckers forslag om at slå posterne som EU-præsident og EU-Kommissionens formand sammen.

Der er mange gode ting i talen, påpeger Morten Løkkegaard (V), der er medlem af parlamentets liberale gruppe. Men når det kommer til sammenlægningen af formandsposter, er han ikke enig i Junckers betragtning.

Juncker vil styrke EU med fælles ledelse: »Europa slår tilbage«

- Jeg har lidt svært ved at se, hvad fidusen skulle være. Det kan vi hverken ideologisk støtte som parti eller som dansk regering, når vi står lige uden for kernen.

Hvor Juncker er formand for den udøvende magt i EU-Kommissionen, er det polske Donald Tusk, der er EU-præsident. Han har altså formandsposten i Det Europæiske Råd, hvor medlemslandenes stats- og regeringschefer er.

Juncker fremlagde forslaget om sammensmeltning ved sin årlige tale om unionens tilstand, som han afholdt onsdag i Strasbourg.

Løkke afviser Junckers plan: »Lad os ikke blande roller og kompetencer«

Løkkegaard noterer andre aspekter af talen med stor tilfredshed. Det er en ambitiøs kommission, vi har, lyder det fra parlamentarikeren.

Særligt nævner han formandens satsning på frihandel, hvor Juncker kom ind på handelsaftaler med blandt andre Australien og New Zealand.

- Det går rigtig godt der. Vi er blevet hovedaktører på det marked, og det skal vi selvfølgelig udnytte, siger han.

Dansk Folkepartis parlamentariker Morten Messerschmidt kalder forslaget om at lægge formandsposterne sammen, for et stort anslag mod medlemslande.

Vestager: »Juncker har grund til at være optimistisk«

- Ved at sammenlægge denne post med kommissionsformand fjerner man den eneste styrkeposition, medlemslandene har, skriver han i en mail til Ritzau.

- Det er muligt, at kommissionsformanden camouflerer det som en effektivisering, men reelt handler det om at styrke magten i Bruxelles over medlemslandene endnu mere. Og det er selvsagt uacceptabelt.

Ændringen i formandsposterne ville rokke i fundamentet, mener Christel Schaldemose (S), der er medlem af parlamentets sociale gruppe.

- Det synes jeg er en umanerlig dårlig idé. Jeg er meget imod at lægge formændene sammen. EU består af tre hovedinstitutioner med ministerrådet, EU-Kommisionen og parlamentet.

Juncker kræver plads til flygtninge: Nej til fort Europa

- Der er en balance mellem hver institution. Derfor skal hver en institution have hver sin formand, siger hun.

Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, har tidligere på dagen været ude og afvise forslaget om at samle posterne.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her