*

Europa

Dømt for drabet på 17-årig svensk pige: Vil overflyttes til Litauen trods advarsel

Manden, der er dømt for mordet på Lisa Holm, vil afsone sin livstidsstraf i sit hjemland.

Da den 17-årige svenske pige Lisa Holm for to år siden blev fundet dræbt i en lade få hundrede meter fra sin arbejdsplads i Blomberg nordøst for Gøteborg, vakte sagen opsigt i såvel Sverige som uden for landets grænser.

I februar 2016 blev en dengang 35-årig litauisk mand idømt fængsel på livstid for drabet på den svenske teenager. Litaueren, Nerijus Bilevicius, har siden da siddet fængslet i Norrtälje nær Stockholm.

Det var meningen, at Nerijus Bilevicius skulle afsone sin dom i Sverige, men han har i stedet valgt at søge om at blive overflyttet til sit hjemland.

Litauer fik livstidsdom for drab på 17-årig pige i Sverige

Litaueren fik dog mulighed for at ændre sit ønske, da hans forsvarsadvokat blev gjort bekendt med, at Litauen ifølge Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol adskillige gange har krænket livstidsfangers menneskerettigheder.

Derudover er der i Litauen ikke mulighed for, at Nerijus Bilevicius' livstidsdom kan blive gjort tidsbestemt, som det er tilfældet i Sverige.

Efter fem dages eftersøgning blev Lisa Holm fundet død i en lade 300 meter fra sin arbejdsplads. Foto: Arkiv
Trods advarsler fra bl.a. sin forsvarsadvokat fastholder litaueren dog sit ønske om at afsone sin straf i hjemlandet. Han mener nemlig ikke selv, at han har nogen tilknytning til Sverige.

»Bilevicius har, som han udtrykker det "ingenting" i Sverige. I modsætning til de andre indsatte, som han ser får regelmæssige besøg af deres familier, er der ingen praktisk mulighed for, at hans familie kan besøge ham i Sverige,« står der i et notat til den svenske kriminalforsorg ifølge Aftonbladet.

Forældre til dræbt svensk teenagepige: "Vi håbede til det sidste"

Nerijus Bilevicius blev tidligere på året overfaldet i fængslet i Norrtälje, da nogle af de andre indsatte på afdelingen for seksualforbrydelser, hvor litaueren afsoner sin straf, kastede kogende vand i hovedet på ham.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her