*

Europa

Kvinde spørger, hvorfor dette ikke er en sexforbrydelse: »Det var mit skridt dækket af en tynd stribe undertøj«

25-årig vil have velkendt fænomen gjort til en seksualforbrydelse.

Gina Martin kæmper for at få gjort upskirting til en seksualforbrydelse. Foto: Facebook

Solen skinnede, stedet var Londons Hyde Park, og den 25-årige Gina Martin ventede på, at bandet The Killers skulle gå på scenen.

Nederdelen var kort, og benene bare, og det var derfor ikke svært for den unge mand, som var kommet så tæt på Gina Martin, at han kunne gnubbe sig op ad hende, at stikke sin telefon op under nederdelen og tage et billede.

Uden at hun opdagede det.

Først da hun lidt efter så mandens ven stå og le ad noget på sin telefon, opdagede hun, hvad der var sket.

»Jeg er ikke sikker på, at det er voldtægt, men ...«

»Det var mit skridt dækket af en tynd stribe undertøj,« fortæller hun i en beretning om oplevelsen bragt på BBC.

Fænomenet, som er velkendt for mange kvinder, og som adskillige hjemmesider er dedikeret til, kaldes "upskirting" på engelsk. Med andre ord: at tage billeder op under kvinders kjoler eller nederdele uden tilladelse.

Og til Gina Martins store overraskelse viste det sig, at det i hendes tilfælde ikke udgjorde en seksualforbrydelse. For mens Skotland har en decideret paragraf, som forbyder upskirting, så findes en sådan ikke i England, Wales og Nordirland.

Så selv om den 25-årige fik fravristet manden hans telefon, kontaktede sikkerhedspersonalet og tilkaldte politiet, lød beskeden ifølge Gina Martin fra den ene betjent:

»Desværre blev jeg nødt til at se på billedet. Det viser mere, end hvad du vil synes om ... men det er ikke udpenslende. Så der er ikke meget, vi kan gøre, fordi man kan ikke se noget slemt. Hvis jeg skal være ærlig, så er det ikke sikkert, du hører meget fra os.«

Fem dage senere fik hun at vide, at man havde valgt at lukke sagen. Og så blev Gina Martin for alvor vred.

Hårdere straffe for deling af sex- og nøgenbilleder på nettet

I første omgang lagde hun et billede af de to mænd, som havde været sammen om gerningen, op på Facebook sammen med en beskrivelse af, hvad der var sket.

Hurtigt bredte beskeden sig - selv om Facebook siden slettede den.

»Andre kvinder delte lignende erfaringer med mig, og det var da, jeg indså, at dette er et større problem. Jeg begyndte at få beskeder, nogle opbakkende, andre hadefulde. Nogle sagde, at jeg skulle tage en længere nederdel på, lade være med forsøge at få opmærksomhed og lyve. Andre sagde, at jeg gjorde det for at få publicity, og at det var min egen skyld, at jeg blev udsat for det,« skriver Gina Martin.  

Hun igangsatte en underskriftindsamling for at få genåbnet sin sag, hvilket er sket, og nu står kampen om få en særlig paragraf i straffeloven til upskirting.

Forening: Krænkende sexfænomen forekommer også i Danmark

For som loven i England, Wales og Nordirland ser ud nu, kan det kun straffes efter en paragraf om voyeurisme. Den forudsætter, at der er tale om billeder taget på steder, der må betegnes som private. Eller efter en paragraf om den offentlige anstændighed, som omfatter noget uforskammet eller uanstændigt, der finder sted i det offentlige rum. Den bruges også til blottere.

Britiske domstole har dømt efter begge paragraffer i tidligere sager om upskirting.

I Japan er fænomenet så udbredt, at nye mobiltelefoner sælges med en funktion, som betyder, at det kan høres, hver gang, man tager et billede. En lyd, som ikke kan gøres tavs.

Sexisme og hævnporno kan give flere voldtægtsanmeldelser

I Danmark findes der heller ikke en specifik paragraf for upskirting, men i januar blev en 44-årig mand fra Bornholm dømt for adskillige tilfælde af blufærdighedskrænkelse. Han havde ved flere lejligheder og i forskellige supermarkeder lagt sin mobiltelefon i en indkøbskurv, placeret den under kvindernes nederdele og filmet mellem deres ben. 

I Sverige afviste både by- og landsret sidste år en kvinde, som på en rulletrappe i Stockholms undergrundsbane havde været udsat for upskirting. Kvinden havde ikke selv opdaget det, men hendes ven havde bemærket blitzen, og da han tog fat i manden, blev billederne på hans mobiltelefon opdaget. Manden erkendte sin brøde i retten, men vurderingen var, at fordi det skete et offentligt sted og kvinden ikke selv havde opdaget det, var det ikke omfattet af nogen paragraffer i straffeloven.

Højesteret mente dog noget andet, og i maj i år blev han dømt for seksuelt overgreb, selv om der ikke skete nogen berøring, fordi »det skete i umiddelbar nærhed af den forurettede og indebærer et tydeligt indgreb i den udsattes ret til at bestemme over sin krop.«

Men domstolen erkendte samtidig, at lovgivningen på området er mangelfuld.

»Hvis fotograferingen af kvindens underliv var sket på en smule afstand, ville manden ikke kunne dømmes for nogen forbrydelse. Det er derfor nødvendigt for lovgiverne at overveje, om det kriminaliseringen af integritetskrænkende fotografering bør udvides,« lyder det i dommen

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her