*

Europa

Forskere: Hedebølger og »ekstremt vejr« kan dræbe over 150.000 europæere hvert år inden 2100

Det er 50 gange mere, end der aktuelt dør i Europa på grund af vejret.

En mand ligger på en bænk i Bukarest, Rumænien, fredag d. 4. august. Rumænske meteorologer har udstedt en advarsel om ekstreme temperaturer på 42 grader og sluttet til sig rækken af europæiske lande, der melder om "meget farligt vejr" under hedebølgen Lucifer. Foto: Vadun Ghirda/AP.

En trykkende hede har i øjeblikket lagt sig tungt ned over flere europæiske lande.

I Italien er 15 procent flere patienter blevet indlagt på hospitalerne end normalt, mens der også er meldinger om »meget farligt« vejr i Schweiz, Ungarn, Polen, Rumænien, Bosnien, Kroatien og Serbien.

Det er dog kun et forvarsel om, hvad der kan vente europæerne i fremtiden, ifølge forskere ved European Commission's Joint Research Center.

Over 40 graders varme: Hedebølgen Lucifer får 11 europæiske lande til at slå alarm

Der kan komme over 50 gange flere vejrrelaterede dødsfald i forhold til i dag, hvilket vil skabe omkring 152.000 årlige dødsfald inden 2100, lyder konklusionen i et nyligt offentliggjort studie.

99 procent af dødsfaldene vil skyldes hedebølger, og særligt den sydlige del af Europa vil være udsat, ifølge forskerne.

Derudover vil to ud af tre europæere blive påvirket af klimakatastrofer inden 2100 - i dag er tallet én ud af 20.

Den dystre udvikling kan ledes direkte tilbage til de globale klimaforandringer, og derfor opfordrer forskerne endnu engang landene til at skære ned på udledningen af CO2.

»Hvis ikke der bliver reageret hurtigt og kraftfuldt i forhold til at bekæmpe den globale opvarmning, vil omkring 350 millioner europæere blive udsat for farligt og ekstremt vejr hvert eneste år i løbet af dette århundrede,« siger Giovanni Forzieri, en af forfatterne bag studiet, ifølge BBC.

Forskere har fundet frem til resultatet ved at følge udviklingen i 28 EU-lande samt Schweiz, Norge og Island i forhold til blandt andet hedebølger, skovbrande, tørke og oversvømmelser.

Helvedes hede kan gøre dele af Asien ubeboelig inden 2100

Resultat bliver kaldt bekymrende af forskere som Paul Wilkinson, professor på London School of Hygiene and Tropical Medicine, der ikke har været involveret i studiet.

Han mener, at »det er endnu en påmindelse om, hvor udsat mennesket er over for ekstremt og de mulige følger af den globale opvarmning«.

Den aktuelle hedebølge er den varmeste og længste siden 2003. Her døde mere end 20.000 mennesker under Europas varmeste hedebølge.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International

3 mia. kr. for at reklamere for en gammel bog

Et kæmpestort, nyt museum for Biblen byder på enhver tænkelig vinkel af den hellige bog. Man kan gå på vandet, tage et smut til det gamle Nazaret eller flyve en tur over den amerikanske hovedstad.
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her