*

Europa

Italiensk politi: Den tyske ngo Jugend Rettet samarbejder med menneskesmuglere

Ifølge politiet blev migranterne ikke reddet, men overleveret til den tyske ngo.

Italienske myndigheder beskylder den tyske ngo Jugend Rettet for at samarbejde med menneskesmuglere. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn/Polfoto

Rapporterne om nødlidende flygtninge og migranter, som er blevet reddet op af Middelhavet, er talrige.

Men billeder, som italiensk politi netop har offentliggjort, har vakt forargelse - ikke mindst pga. fraværet af mennesker i umiddelbar livsfare.

Ifølge politiet viser de således tre tilfælde, hvor den tyske ngo Jugend Rettet har sejlet skibet "Iuventus" hen til menneskesmuglernes både ved den libyske kyst og ganske enkelt tømt bådene for migranterne. Efterfølgende har smuglerne fået lov at sejle tilbage til Libyen med intakte fartøjer og hente nye menneskeladninger. Ja, faktisk skal mandskabet fra "Iuventus" havde hjulpet dem til den libyske kyst.      

Det skriver den italienske avis Corriere della Sera.

Italien kræver adfærdskodeks for redningsbåde ved Libyen

De italienske myndigheder beslagslagde onsdag "Iuventus" og førte det til Lampedusa. I den forbindelse sagde den offentlige anklager fra Trapani på Sicilien, Ambrogio Cartosio, ifølge La Repubblica:

»Det er bevist, at "Iuventa" - på trods af at det i nogle tilfælde redder menneskeliv - i de fleste tilfælde (...) ikke bare ikke redder flygtninge, som ikke er i umiddelbar livsfare, men overtager dem fra menneskesmuglere.«

Han understregede samtidig, at opfattelsen er, at det bliver gjort af humanitære årsager og altså ikke for at tjene penge.

Samme avis skriver, at efterforskningen har stået på siden oktober 2016, bl.a. med hjælp fra en civil agent, som skal have været besætningsmedlem på Red Barnets skib "Vos Hestia."

Myndighederne mener, at Jugend Rettet har gjort sig medskyldig i illegal indvandring, men den tyske ngo ønsker ikke at forholde sig til beskyldningerne, før man har flere informationer. På Twitter lyder det bl.a.:

Mandskabet tilbageholdt for menneskesmugling: Skib skulle forhindre flygtninge i at komme til Europa

»For os er det en topprioritet at redde menneskeliv, så vi er meget kede af, at vi ikke kan operere i search og rescue-zonen på nuværende tidspunkt.«

Italien har udarbejdet et adfærdskodeks for de humanitære organisationers skibe, der redder flygtninge og migranter tæt på Libyen. Blandt punkterne er et krav om, at ngo'er skal have bevæbnede betjente om bord på redningsskibene samt et forbud mod at sende nødsignaler eller affyre nødlys for at advisere menneskesmuglere om, at der er redningsbåde på plads, og at således kan fyldte både afsted.

Flere ngo'er, blandt dem Jugend Rettet, har afvist at skrive under på kodekset.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her