Europa

Flere og flere dør alene i Spanien: Myndighederne har adskillige gange fundet mumificerede lig, år efter døden indtraf

Herhjemme dør 3.500 ældre hvert år alene.

Ensomhed er et stigende problem ikke bare herhjemme, men også i Spanien, hvor flere og flere bor alene. Det betyder også at flere dør alene, og tidligere på måneden fandt spanske betjente endnu engang et mumificeret lig flere år efter døden var indtruffet. Foto: Arkiv

Da politiet brød døren til lejligheden op i starten af juli, lå María del Rosario Otero Vietes død i entréen. I det tørre, spanske klima var hendes lig mumificeret, og flere af de uåbnede breve var over fire år gamle.

Godt nok boede damen, der var i 50'erne, alene i den galicisk by Culleredo, men alligevel kan det overraske, at ingen af de 130 naboer i komplekset havde lagt mærke til, at hun var forsvundet. Ifølge El Pais bar hendes bil, der stod parkeret i et fælles anlæg, tydeligt præg af forfald, ligesom posten hobede sig op.

Debat: Vi har et fælles ansvar for at bekæmpe ensomhed

Vand og el var for længst slået fra, da hun ikke havde betalt sine regninger, men da huslejen var blevet overført automatisk fra en bankkonto, fattede heller ikke udlejeren mistanke, skriver den spanske avis.

Tre dage efter lejligheden blev brudt op, kremerede myndighederne María del Rosario Otero Vietes' indtørrede krop. Ingen pårørende var mødt op, og det er et stigende problem i Spanien, hvor politiet har fundet flere mumier over de seneste år.

Siden 2012 er fem sådanne mumier kommet til offentlighedens kendskab, og f.eks. rapporterede El Mundo i 2015 om fundet af en mand, der havde været død siden 2007. I 2015 var det også myndighederne i byen Vigo, der opdagede 15 døde eneboere på blot én enkelt uge, skriver El Pais.

Aarhus byråd vil bekæmpe ensomhed hos borgere

Den udvikling er sket parallelt med, at et stigende antal spaniere bor alene. Tal fra landets nationale statistikkontor viser, at 54.100 flere boede alene i 2016 sammenlignet med året før. I dag er mere end hver fjerde bolig i landet faktisk kun beboet af en enkelt persoen.

Herhjemme viser tal fra Danmarks Statistik, at lige over 1.016.000 husstande kun har én beboer. Det er 2,2 pct. flere end ved indgangen til dette årti, og svarer til at næsten 40 pct. af alle huse og lejligheder i Danmark kun har et enkelt navn på postkassen.

Det betyder naturligvis, at en del danskere dør alene, og ifølge Ældresagen må 3.500 ældre hvert år vinke farvel til livet uden menneske omkring sig.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her