Europa

Europol har anholdt 66 personer fra storsvindlende, europæisk gruppe, der fuskede med hestekød

De kriminelles kødfusk trækker tråde til dansk firma.

Europol har anholdt 66 personer efter en koordineret indsats på tværs af kontinentet. Alle står de anklaget for at have medvirket til omfattende, organiseret svindel med uspiseligt hestekød. Foto: Arkiv

»Dyremishandling, dokumentfalsk, forbrydelser mod den offentlige sundhed, hvidvaskning...«

Sådan lyder nogle af de mange anklager mod medlemmerne af en kriminel gruppe, der i samarbejde med Europol blev anholdt af spansk politi i weekenden.

Gruppen har ifølge myndighederne fusket med ikke-spiseligt hestekød, og solgt det flere steder i Europa. Tilsyneladende med stor fortjeneste, da politiet i forbindelse med aktionen har beslaglagt flere luksusbiler og ejendomme.

Politiaktion mod europæiske smuglere af hestekød

Sagen tog sin begyndelse i 2013, da irske myndigheder kom på sporet af oksekødsbøffer, som indeholdt hestekød. Irernes efterforskning involverede bl.a. Burger King og Aldi og endte med identificeringen af edderkoppen i det kriminelle net – en unavngiven hollandsk statsborger.

Han er nu med hjælp fra politiet i flere europæiske lande anholdt i Belgien, samtidig med at forskellige politiaktioner fandt sted i Frankrig, Portugal, Italien Rumænien, Schweiz og Storbritannien.

 

Ifølge Europol har lederen været bosat i Spanien, hvorfra hestekødet blev eksporteret ud til resten af Europa. Hestene, der kom fra det nordlige Spanien og Portugal, var typisk blev klassificeret som for gamle eller syge, inden de blev kørt til ét af gruppens to slagterier i regionen.

Identifikationen af hestene blev efterfølgende forfalsket, så kødet ikke kunne forbindes med hestene, der af Europol kaldes »uspiselige«.

Det danske selskab Flexi Foods med base i Hull var involveret i den irske skandale, da det kom frem, at det solgte oksefars, der bestod af 80 pct. hestekød. Der er ikke kommet nyt frem om firmaets involvering i forbindelse med weekendens anholdelser.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her