Det er »vanvid«, at EU's mission i Middelhavet hjælper migranter

Redningsaktionerne trækker nye migranter til, mener belgisk minister, der ikke vil forlænge missionen.

Artiklens øverste billede
Belgisk minister vil ikke støtte europæisk mission, som ifølge ham kun gør problemet større. Kritikken kommer kort før, mandatet skal fornys. Foto: AP Photo / Emilio Morenatti

Står det til den belgiske minister for asyl og migration, skal landet ikke længere bidrage til EU's tilstedeværelse i Middelhavet. Sammen med andre europæiske skibe bidrager fregatten Louise-Marie nemlig til, at flere og flere migranter begiver sig ud på den farefulde færd over Middelhavet, lyder det.

»Det er vanvid. Vi vil ikke bidrage til det mere. Det har en tiltrækningskraft på illegale migranter,« sagde ministeren, Theo Francken fra det højrepopulistiske parti N-VA, i et interview med den belgiske tv-kanal VTM søndag.

Udtalelsen kommer kort før, de europæiske udenrigsministre mandag mødes i Bruxelles, hvor migrantkrisen i Middelhavet endnu engang er på dagsordenen. Her udpeges et stop for tilstrømningen af illegale migranter og returneringen af de, som når Europa, blandt de vigtigste mål.

Målene er endnu langt fra at være indfriet, lyder det fra Theo Francken, der mener, at EU kun har gjort situationen værre.

»Folk i nød skal selvfølgelig reddes, men så skal de ikke efterfølgende bringes til Europa. Det skaber en tiltrækkende effekt på migranterne, og det resulterer kun i at flere dør. Det er en skamplet på Europa,« siger han til VTM.

I modsætningen til de mange private redningsskibe i Middelhavet, der er blevet kritiseret af både Frontex og utallige europæiske politikere, er EU-missionen "Sophias" hovedformål ikke at redde migranter. De skal derimod forhindre den forretningsmodel, som ligger til grund for menneskesmuglingen.

Siden missionen blev påbegyndt i 2015, er den forlænget flere gange. Den 27. juli udløber mandatet dog igen, og meget tyder på, at fornyelsen ikke blot er en formsag denne gang.

I sidste uge blev "Sophia" i en rapport fra det britiske parlament kaldt en »fiasko«, og i kølvandet på Theo Franckens udtalelser siger en talsmand fra Belgiens forsvarministerium til Reuters, at landet kun vil forny sin støtte, hvis EU-skibene fremover må sejle ind i Libyens territorialfarvand.

Ifølge grænseagenturet Frontex er 85.000 immigranter ankommet til Italien med båd i det første halvår af 2017, hvilket er 21 pct. flere end sidste år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen