JP-korrespondent om Macrons succes på verdensscenen: »Han er snu og intelligent«

Macron mangler dog stadig at bevise sit værd på hjemmefronten.

Artiklens øverste billede
Emmanuel Macron på et pressemøde sammen med Donald Trump. Foto: Carolyn Kaster

Den nyvalgte franske præsident, Emmanuel Macron, har haft travlt med at holde møder med andre af verdens ledere for at fremstå stærk på den internationale scene.

Det giver point på hjemmefronten, men under overfladen lurer udfordringer med de hjemlige arbejdsmarkedsreformer, hvor Macron endnu ikke har bevist sit værd, lyder det fra Jyllands-Postens korrespondent i Paris, Marie Louise Albers.

Hun peger på, at Macron bare med sin mødekalender torsdag viser, at han er godt på vej til at positionere sig som en af de helt store ledere i verden.

»Macron spiste frokost med Merkel og middag med Trump. Han er blevet en af de store ledere. Han har virkelig gjort noget ud af at gøre det godt på den internationale scene i starten af sin regeringsperiode,« siger hun.

Med Merkel fik Macron bl.a. en ny aftale, der skal styrke det fælles forsvarssamarbejde. Det skal ske ved, at Tyskland og Frankrig skal udvikle nye kampfly, der skal erstatte de eksisterende.

Udover et styrket forsvarssamarbejde med Tyskland har Macron også formået at blive gode venner med Trump, uden at miste point på hjemmefronten, vurderer Marie Louise Albers.

»Macron er snu og intelligent. Hele den her kæmpe militærparade (som holdes i forbindelse med den franske nationaldag, Bastilledagen, red.) er noget, som Trump elsker at få lov til at deltage i, så han kan blive modtaget med pomp og pragt og blive taget seriøst - i stedet for at blive modtaget af demonstrationer, som har været tilfældet andre steder, hvor han været på besøg i Europa,« fortæller hun. 

Se billeder fra den franske fejring af Bastilledagen

Militærparade

Efter Trump var blevet modtaget på Invalidepladsen med et militærorkester, som både spillede den franske og den amerikanske nationalsang gik turen til et stort møde i Élyséepalæet, og på det efterfølgende pressemøde fremgik det helt tydeligt, at kemien mellem de ledere var god, påpeger Marie Louise Albers.

»På mange måder er det virkelig et godt billede på, at Macron viser, at han er en af de nye store ledere, som man virkelig skal holde øje med, som tør tage nogle initiativer, og som også tør at stå frem og vise, at han er venner med Donald Trump, fordi lige nu er Trump utrolig isoleret og står alene med sin politik,« siger hun og fortsætter:

»Macrons strategi er at fokusere på de steder, hvor landene har fælles historie for at arbejde sammen, som f.eks. om terrorbekæmpelse, men Macron fortalte også, at han forsøger at overbevise Trump om de uenigheder, de har på klima- og handelsområdet. De uenigheder skal dog ikke stå i vejen for de emner, hvor de er enige. Han prøver at blive så gode venner med Trump som muligt, og han håber, at venskabet i længden kan ændre nogle af Trumps holdninger.«

Torsdag lykkedes det for Macron, at få Trump til at åbne en kattelem for at komme tilbage til forhandlingsbordet i forhold til klimaforhandlingerne, på trods af at Macron tidligere provokerende har sagt »make the planet great again« med slet skjult henvisning til Trumps valgslogan.

Trump-besøg har ikke været noget, som har været så populært i resten af Europa. Hans besøg har ofte resulteret i demonstrationer. Hvordan forklarer Macron, at Trump fortjener at besøge landet under så stor pomp og pragt, som det nu er tilfældet?

»Macron har forklaret at USA og Frankrig er historiske partnere, og at landet også fejrer 100-året for USA's indtræden i Første Verdenskrig. Derfor er det helt naturligt, at Trump får sådan en velkomst.«

Men selvom Macron i øjeblikket fremstår stærkt på den internationale scene, kan han ikke umiddelbart overføre succesen til indenrigspolitikken, forklarer Marie Louise Albers.

»Internt har Macron endnu ikke begyndt sine store reformer, som han skal i gang med i løbet af sommeren. De point, han har fået på den internationale scene, kommer ikke til hjælpe ham her. Det skal man adskille. Han mangler stadig at bevise over for franskmændene, at han rent faktisk kan gennemføre reformer, som der er så meget brug for,« slutter hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen