Norge går til kamp mod unge rygere med »neutrale« cigaretpakker

Kræftens Bekæmpelse opfordrer danske politikere til at gå samme vej.

Artiklens øverste billede
De neutrale cigaretpakker vil stadig have de forskellige firmaers navn på pakken, men nederst med en neutral skrift og uden logo. Pakkerne kommer i handel i Norge fra lørdag. Foto: Kræftens Bekæmpelse

En mørkegrøn nuance, ofte kombineret med grafiske billeder af ødelagte tænder og andre dårligdomme, vil fremover være det eneste, der pryder nordmændenes cigaretpakker.

Som det første skandinaviske land har Norge nemlig nu sat de såkaldte neutrale pakker for cigaretter og snus i handel.

Mærket på tobakken vil udelukkende blive afsløret af en diskret, neutral varebeskrivelse nederst på pakken.

Det skal være med til at forhindre unge i at blive fristet til at ryge, lyder målet fra den norske pendant til Sundhedsstyrelsen, Helsedirektoratet.

»Vi ønsker at signalere, at det ikke er i orden, at børn og unge bliver fristet til at begynde at bruge tobak, og at indpakning faktisk er reklame – selv om man måske ikke tænker over, at det er sådan«, udtaler direktør Bjørn Guldvor i en pressemeddelelse.

Derudover bliver alle tobaksvarer gemt væk i butikkerne, ligesom forskellige afgifter har presset prisen op omkring 100 kroner.

Tobaksproducenterne kalder ifølge TV2 de neutrale cigaretpakker for »et ekstremt tiltag« og mener, at cigaretfirmaerne har ret til at værne om deres varemærke.

Dog slår Thomas Jepsen, kommunikationsansvarlig hos Philip Morris International i Danmark, fast, at unge under 18 år ikke skal ryge, men at man kan sikre det på andre måder.

Tidligere har man indført en lignende ordning i Australien, England og Frankrig, ligesom det er på vej i Irland og Ungarn.

Forskning indikerer, at pakkerne har en effekt på folks lyst til at købe cigaretter, men det er endnu usikkert, om det har haft en entydig effekt i de lande, der har indført de neutrale pakker.

En undersøgelse fra Coop Analyse viste ifølge Samvirke i denne måned, at 59 procent af de adspurgte danskere ikke bliver påvirket af de nuværende advarsler og skræmmebilleder på cigaretpakkarne. 14 procent af rygerne i undersøgelsen – svarende til hver 7. – er enige eller overvejende enige i, at billederne giver dem lyst til at stoppe.

Hos Kræftens Bekæmpelse ser man imidlertid gerne, at Danmark følger det norske eksempel.

»Der er ingen tvivl om, at neutrale pakker virker. Derfor håber vi, at de danske politikere vil gå samme vej som Norge. Hvis vi skal nå målet om en røgfri generation i 2030, er neutrale pakker et af de redskaber, vi bør bruge«, siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse, til Ritzau.

Tidligere har Socialdemokratiet lagt op til at gøre cigaretpakkerne neutrale.

Sundhedsstyrelsen anbefalede sidste år en national målsætning for helt at udfase tobak i Danmark. Tobaksafgifterne skulle øges, cigaretpakkerne skulle gøres helt neutrale og rygeloven - som i år fejrer 10-års jubilæum - skulle håndhæves strengere.

I maj viste tal fra Sundhedsstyrelsen og Rigspolitiet, at omkring 1.000 børn på 11 år ryger dagligt. I aldersgruppen 11 til 15 år var der 9.000 daglige rygere, mens 18 procent af eleverne i grundskolens øverste klasser ryger.

Omkring 14.000 danskere dør hvert år af sygdomme direkte forårsaget af rygning, ifølge Sundhedsstyrelsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen