*

Europa

JP-korrespondent om terror: »Det er en trussel man har lært at leve med«

Franskmændende er ikke længere på samme måde i chok efter angrebene.

»Franskmændende har vænnet sig til, at det er blevet en hverdag, som man må leve med,« siger Jyllands-Postens Paris-korrespondent Marie Louise Albers. Foto: Thibault Camus/AP.

Den franske befolkning reagerer ikke længere med samme choktilstand efter et terrorangreb som tidligere. Det fortæller Jyllands-Postens Paris-korrespondent Marie Louise Albers.

Mandag kørte en bil ind i et politikøretøj på det kendte hovedstrøg Champs Élysées i Paris, hvorefter bilen eksploderede ved sammenstødet, oplyser politikilder. Føreren var angiveligt bevæbnet og døde efterfølgende, oplyste Gerard Collomb, indenrigsminister i Frankrig, sent mandag eftermiddag.

Fransk politi efter angreb i Paris: Alt tyder på et overlagt angreb

Gerningsmanden var en 31-årig mand fra en forstad til Paris, og politiet formoder, at der var tale om et overlagt angreb.

Man vil ikke lade sig styre af det. Så når det sker, så prøver man at glemme og få tankerne over på noget andet
Marie Louise Albers, Jyllands-Posten korrespondent

Men franskmændende lader ikke til at være så rystede efter angrebet. Og det skyldes måske, at terrorangrebene er »ved at blive hverdag«, fortæller Jyllands-Postens korrespondent Marie Louise Albers.

»Stemningen er, at man har oplevet så mange angreb, at man er blevet vant til, at det kan ske. Det er selvfølgelig et chok, men ikke på samme måde som tidligere,« siger hun.

Det er ikke mere end et par uger siden, at Paris sidst var ramt, da en mand angreb en betjent med en hammer uden for Notre Dame.

Marie Louise Albers fortæller, at hændelsen kun var oppe i medierne 2-3 dage, før det hele faldt til ro igen. Hun mindes, at reaktionen var markant anderledes, da Paris i 2015 blev ramt af en serie på syv forskellige terrorangreb, hvorefter præsident Francois Hollande erklærede undtagelsestilstand aftenen efter.

»Stemningen efter angrebet d. 13. november lagde en dæmper på hele byen og kunne mærkes hele uger efter. Nu er det mere hverdag - man glemmer det hurtigt igen og kommer hurtigt videre,« siger hun.

Mand angreb betjent ved Notre Dame: »Dette er for Syrien«

Marie Louise Albers mener, at forandringen kan skyldes en slags forsvarsmekanisme, fordi folk prøver ikke at få angrebene for tæt på hver gang.

»Jeg kan også fornemme det på medierne, og her i området er det ikke noget man taler yderligere om. Folk er ikke oppe at køre eller tjekker deres mobiler hele tiden for at følge med. Stemningen var markant anderledes efter Charlie Hebdo eller den 13. november,« siger hun.

Gerningsmand bag Champs Elysees-angreb er død

Hun minder om, at franskmændende ikke kun er ramt af de angreb, som sker i deres eget land. Der har nemlig også været franskmænd blandt de døde ved flere episoder i London. Desuden hører befolkningen også engang imellem om de angreb, som bliver afværget. Og på den måde forbliver emnet konstant i folks erindring.

»Alle de her beskeder om, at der bliver afværget angreb, minder franskmændende om, at det kan ske igen,« siger hun.

Så franskmændende har ikke glemt, hvad der er på spil, men reagerer mere fattet efter hvert angreb, fortæller Marie Louise Albers.

»Paris har været så ramt, at det er blevet en del af folks bevidsthed nu. Men man vil ikke lade sig styre af det. Så når det sker, så prøver man at glemme og få tankerne over på noget andet,« fortæller hun.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Den franske hovedstad Paris blev fredag den 13. november 2015 ramt af en række blodige terrorangreb.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her