Europa

EU vil arbejde med og ikke imod briter for at få fair aftale

EU-forhandler siger, at det er i "fælles interesse at opbygge et nyt partnerskab" med briterne efter exit.

Storbritanniens brexitminister, David Davis, og EU's chefforhandler, Michel Barnier. Foto: Virginia Mayo/AP

EU vil arbejde sammen med Storbritannien - og aldrig imod Storbritannien - for at få en fair aftale.

Det siger EU's chefforhandler, Michel Barnier, mandag aften efter første runde af forhandlingerne om det britiske exit fra EU.

Barnier siger, at "det er i vores fælles interesse at opbygge et nyt partnerskab" mellem EU og Storbritannien efter den britiske exit.

- Der vil ikke være nogen fjendtlighed fra min side, siger Barnier på et fælles pressemøde med den britiske chefforhandler, brexitminister David Davis.

- Jeg vil udvise en konstruktiv holdning solidt baseret på de 27's interesser og opbakning, siger Barnier.

David Davis erklærer sig opmuntret af "den konstruktive tilgang, som begge sider har indtaget".

- Det var klart lige fra starten, at vi begge ønsker at opnå det bedst mulige resultat og det stærkest mulige partnerskab, siger Davis.

- Et, der virker for Storbritannien og for EU, siger han.

På det første møde er forhandlerne blevet enige om datoer for kommende møder. De er også enige om, hvordan forhandlingerne skal organiseres, og hvad der skal prioriteres.

Først vil de forsøge at finde en løsning på de fremtidige rettigheder for millioner af EU-borgere i Storbritannien og britiske borgere i EU.

Her ventes premierminister Theresa May at komme med nye forslag på EU-topmødet senere på ugen.

Langt sværere bliver det at enes om pengene. Det handler om, hvad briterne skal betale for komme ud af de forpligtelser, de har påtaget sig som EU-medlem.

David Davis har tidligere truet med at forlade forhandlingerne, hvis EU stiller urimelige krav.

Forhandlerne skal også forsøge at undgå en hård grænse mellem Irland og det britiske Nordirland, når Storbritannien ikke længere er med i EU.

Hvis der til efteråret er opnået "tilstrækkelige fremskridt", er EU parat til at tale om rammerne for fremtidens forhold.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her