*

Europa

Terrortiltalt syrer kunne ikke holde voldsvideoer ud, indtil han så shiamuslim blive henrettet

Den 21-årige afviser, at han ville sprænge sig selv i luften i København.

Iført pastelgrøn T-shirt og jeans blev den 21-årige syrer bragt ind i retten i den sydtyske by Ravensburg. Hænderne var låst fast i håndjern, mens fødderne ligeledes blev holdt i et fast greb af en kæde.

Den unge mand kom til Tyskland den 13. juni 2015 som flygtning fra Syrien, hvor han havde været anholdt af regimet og derfor havde set grund til at forlade sine forældre og tre søskende for at søge asyl i Europa.

Knap halvandet år senere, den 20. november 2016, blev han stoppet i toget i Rødby, hvor grænsepolitiet kunne konstatere, at hans papirer ikke var i orden, og derfor sendte ham tilbage på færgen, som skulle sejle ham til Tyskland.

På færgen åbnede tysk politi mandens rygsæk og fandt 17.000 tændstikker, 17 batterier, fem walkie-talkier og to 18 cm lange køkkenknive. Alligevel lod de ham rejse tilbage til den sydtyske by Biberach, hvor han boede.

Her blev han anholdt, og mandag startede sagen mod manden, som er tiltalt for at ville udløse en selvmordsbombe i København.

Det afviser den 21-årige. Han erkender, at han skulle mødes med sine kontakter i København og aflevere rygsækken med indholdet, velvidende at det formentlig skulle bruges til at fremstille bomber med.

»Hvis jeg ville gøre noget, kunne jeg have gjort det her (Tyskland, red.),« lød det fra den tiltalte.

»Jeg ville ikke dræbte mig selv, mit hovedformål var at tjene Islamisk Stat,« tilføjede den 21-årige, som dog også erklærede, at han ikke længere sympatiserer med terrororganisationen.    

Han fortalte, at de to personer, som han skulle mødes med i København, var under overvågning og derfor ikke selv kunne skaffe materialet. Han mente desuden at, der efter alt at dømme skulle bygges fem bomber, svarende til antallet af walkie-talkier, som efter tiltaltes vurdering skulle bruges til at fjernstyre bomberne med.

Teori: Syrer var ikke alene om bombeplaner i København

Der gik kun kort tid fra den 21-åriges ankomst til Tyskland, før han begyndte at fatte interesse for Islamisk Stat (IS). Det begyndte med voldsvideoerne, som han i begyndelsen ikke kunne holde ud, men da han så en video, hvor de henrettede en shiamuslim ændrede noget sig. Det havde han det godt med, fortalte han i retten.

»Jeg ville aldrig kunne finde på at dræbe et barn, men når man sprænger sig selv i luften, så kan der dø børn, og det er sådan, det er,« lød det bl.a.

I oktober 2015 downloadede han en guide til at fremstille en selvmordsbombe, og allerede i december samme år havde han besluttet sig for at flyve til Tyrkiet og derfra rejse ind i Syrien for at slutte sig til IS. Hans far fik dog talt ham fra det. I samme forbindelse trak han sin asylansøgning tilbage, men søgte så igen, da han fortrød.

Den ene af de to mænd, som han skulle mødes med i København, fik han kontakt med via Facebook, og da datoen for afrejsen til København nærmede sig, blev han også kontaktet af en anden mand via WhatsApp, fra et svensk nummer.

Retssagen er berammet til at vare fem retsdage, og der ventes at falde dom den 12. juli.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her