Europa

Europol advarer: Dit barn behøver ikke at være online for at ende nøgen på nettet

Sager med børn, der bliver afpresset på internettet, er steget voldsomt.

Se Europols kampagnevideo foroven, om hvordan kriminelle forsøger at afpresse unge for penge og seksuelt indhold.

Episoder med børn, der bliver afpresset på internettet for seksuelt materiale, seksuelle ydelser og penge er steget voldsomt over de seneste år, advarer Europol.

En ny rapport fra Europol beskriver således, at børn helt ned til syv år er mål for kriminelle på internettet.

Når de kriminelle henvender sig til børn og unge har de som oftest to hovedmotiver.

Det første motiv går ifølge rapporten ud på at afpresse børn til enten at udlevere seksuelt materiale i form af billeder og video eller at få skabt et møde offline, hvor de kan udnytte børnene.

»Det er ikke børnene, der skal hegnes ind. Det er de pædofile«

Det andet motiv går ud på at afpresse børn for penge.

Det er primært pigerne, som bliver udsat for seksuel afpresning. I 84 pct. af sagerne med piger, der bliver afpresset på internettet, ønsker de kriminelle seksuelt materiale, hvor det "kun" er tilfældet med 53 pct. af drengene.

Historisk hård dom til overgrebsmand: »Et seksuelt supermarked, hvor børn var varerne«

Drengene er til gengæld i højere grad udsat for økonomisk afpresning. Her handler 32 pct. af overgrebene på internettet om penge. Hos pigerne er det tal 2 pct.

I en kedelig ny trend forsøger de kriminelle at få børn til at dele billeder af søskende og jævnaldrende, hvilket betyder, at selv de børn, som ikke er på internettet, kan være udsat for overgreb og få nøgenbilleder delt på nettet.

Mange overgreb bliver aldrig rapporteret, da børn ikke nødvendigvis er klar over, at de har været udsat for en forbrydelse, eller de er for skamfulde til at fortælle, hvad som er hændt.     

Politiet lukker i om misbrugssag

»Børn bruger i stigende grad online-miljøer til at kommunikere og danne relationer, og dette bør betragtes som en naturlig del af deres udvikling. Men det er vores kollektive ansvar at fortælle dem om de trusler, som de kan opleve, og på samme tid beskytte dem for at gøre det så sikkert som muligt at være på internettet, fortæller lederen af Europols europæiske center for cyberkriminalitet, Steven Wilson, i pressemeddelse.

Europol giver fem råd til børn og unge, der bliver udsat for afpresning på internettet.

  • Del ikke mere indhold. Betal ingenting.
  • Søg hjælp. Du er ikke alene.
  • Behold beviser.
  • Stands kommunikationen og bloker vedkommende
  • Meld det til politiet.

Europol har lanceret en ny kampagne ved navn #SayNO, der skal sætte fokus på problemet.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Power må skrue ned i Danmark

Tilførsel af ny kapital til moderselskabet i Norge betyder, at elektronikkæden Power må reducere planerne om ekspansion i Danmark. Storbank skal give lov, hvis der åbnes flere varehuse her i landet. Finans
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her