Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Europa

De fleste ofre for Portugals skovbrand omkom i deres biler

»Ødelæggelsen var ubeskrivelig. Vi kunne være døde. Vi burde være døde,« fortæller et øjenvidne.

Portugal har oplevet, hvad landets premierminister kalder »den største tragedie« i årevis. Mindst 62 mennesker har mistet livet i skovbrande i Pedrogao Grande-området i landets centrale del.

Branden spredte sig formentlig, efter at et træ blev ramt af lynet i et tordenvejr. Uvejret var, ifølge politiet, ikke ledsaget af regn på grund af de høje temperaturer i området, og derfor kunne branden sprede sig.

»Denne region har haft sin del af skovbrande, men vi kan ikke erindre at have oplevet en tragedie af disse proportioner,« siger Pedrogao Grandes borgmester, Valdemar Alves, på et pressemøde.

Mindst 62 mennesker er døde efter weekendens voldsomme brand. Foto: AP/Armando Franca

Ifølge det portugisiske indenrigsministerium er 60 mennesker døde i branden, mens to døde i en trafikulykke, da de var på vej væk fra flammerne.

Over halvdelen af ofrene for branden døde i eller omkring deres biler, da de forsøgte at flygte. Foto: AP/Armando Franca

30 lig blev fundet i biler mellem Figueiro dos Vinhos og Castanheira de Pera. Foto: AP/Armando Franca

»Denne brand har forårsaget en menneskelig tragedie ulig nogen anden, vi kan huske. Det her er en ekstraordinær hændelse, og vi venter på, at eksperterne får fastslået årsagen,« sagde premierminister Antonio Costa ifølge AP i weekenden.

Portugals regering har erklæret tre dages landesorg.

Indenrigsministeriet har oplyst, at mindst 30 af brandofrene omkom i deres biler på vejene mellem Figueiro dos Vinhos og Castanheira de Pera, da de forsøgte at flygte i deres biler. På billeder fra området kan man se de forladte, udbrændte biler.

Yderligere 17 ofre blev fundet ved siden af deres biler på en tilkørselsvej til motorvejen, rapporterer BBC.

Situationen blev yderligere forværret af, at brandfolkene havde svært ved at nå frem til beboerne i området, fordi branden var så intens.

På grund af brandens intensitet havde redningsfolkene svært ved at nå frem til de berørte områder. Foto: AP/Paulo Duarte

En lokal beboer sagde søndag til nyhedsbureauet AP, at branden spredte sig hurtigere, end de havde forventet.

Antallet af dræbte er så højt, at Portugals premierminister ikke kan mindes noget lignende. Foto: AP/Armando Franca

»I går så vi flammerne, men tænkte, at de var meget langt væk. Jeg havde aldrig troet, at de ville nå herover. Klokken 03:30 vækkede min svigermor mig, og vi turde ikke gå i seng igen. Vi var bange for, at branden ville nå os,« siger Isabel Brandao.

Et billede taget fra en drone viser udbrændte biler på en hovedvej mellem Pedrogao Grande og Figeiro Dos Vinhos. Foto: AP

Temperaturen i det centrale Portugal nåede lørdag flere steder over 40 grader. Et lynnedslag i et træ kan ifølge politiet have startet branden. Foto: AP/Armando Franca

Et andet øjenvidne, en 36-årig britisk mand, som befandt sig midt i branden, fortæller til BBC, at han troede, at han skulle dø.

»Ødelæggelsen var ubeskrivelig. Vi kunne være døde. Vi burde være døde,« siger manden, Gareth Roberts, som bor i det centrale Portugal og var på vej hjem fra ferie, da de kørte ind i det berørte område.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Biler
Kias nye model mangler højdepunkter
Kia Stonic er lavere end de fleste af konkurrenterne, og det gør, at man savner lidt af crossover-fornemmelsen. Prisen er også i den høje ende, mens komforten halter. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her