Europa

Svensk avisleder: "Svenske politikere skal passe på, når de laver forretninger med danskerne"

Svenske politikere bør lære nogle tricks af "de listige danskere," mener Patrik Kronqvist.

Øresundsbroen har gjort det meget nemmere at bo i Sverige og arbejde i Danmark. Det koster milliarder af kroner for de svenske kommuner i tabte skatteindtægter. Foto: Erland Vinberg/AP

»Danskerne lurer bukserne af os dumme svenskere.«

Sådan lyder overskriften på en avisleder i den svenske avis Expressen. Bag opsangen til de svenske politikere står avisen stedfortrædende politiske redaktør Patrik Kronqvist.

Han fremhæver bl.a. Postnords dannelse i 2009 og dobbeltbeskatningsoverenskomsten mellem Sverige og Danmark som eksempler, hvor svenskerne er endt med skægget i postkassen.

Efter forsvunde og forsinkede breve: Postnord skal stå skoleret« i Sverige efter brevkaos

Ifølge Kronqvist tegnede Sverige sig for 70 pct. af værdien da Postnord blev skabt, men fik kun 60 pct. ejerskab og halvdelen af stemmerne i selskabet.

Han langer også ud efter det faktum, at mens den svenske del af Postnord leverer overskud, så skal svenskerne stadig betale en masse skattekroner for at holde hånden under den danske del, som sidste år leverede et underskud på næsten 2 mia. kr.

»Det er en ringe trøst, når tabene hober sig op i den danske forretning,« skriver han om overskuddet i den svenske gren af Postnord.

Rejsetiden over Øresund bliver ikke kortere foreløbig

Han langer også ud efter den beskatningsaftale, som Danmark og Sverige har indgået angående personer, som bor i det ene land og arbejder i det andet.

Ifølge Kronqvist er hovedreglen i Norden, at man betaler skat i det land, man har bopæl i, da det er her, man har brug for børnepasning og sygehuse.

Men en aftale fra kort før Øresundsbroens åbning ændrede det til, at det er arbejdspladsens adresse, der afgør skattested. Noget der kommer Danmark til fordel, da langt flere bor i Sverige og arbejder i Danmark end omvendt. Ifølge Ørsundsinstituttet, pendlede der i 2015 i gennemsnit 15.100 personer over Øresund hver dag. 93 pct. af pendlerne var fra Skåne til Sjælland.

Aftalen er dyr for kommunerne i Skåne, som ifølge Kronqvist hvert år går glip af 3 mia. kr. i skatteindtægter fra folk, som bor i Sverige og arbejder i Danmark.

Patrik Kronqvist slutter lederen af med en opfordring til de svenske politikere.

»Selvfølgelig kan vi fortsætte med at appellere til den danske velvilje. Men som svensk skatteyder ser jeg hellere, at vores blå og gule repræsentanter kunne lære nogle tricks af de listige danskere.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her