*

Europa

Vrede over premierminister: Beskyldes for at misbruge Auschwitz til at retfærdiggøre flygtningepolitik

Ordene er taget ud af en sammenhæng, lyder forsvaret for Polens premierminister.

Den polske premierminister, Beata Szydlo, Foto: Alik Keplicz/AP

Onsdag var det 77 år siden, at den første transport af fanger til den tyske kz-lejr Auschwitz-Birkenau fandt sted. Fem år senere var over én mio. personer døde i lejren.

Årsdagen blev markeret ved en ceremoni i Auschwitz, hvor også den polske premierminister, Beata Szydlo, deltog. Og her holdt hun en tale, som har bragt sindene i kog.

Ifølge AFP lød det bl.a., at i »vores turbulente tid« er Auschwitz  »en vigtig lærestreg« om, at »man skal gøre alt for at forsvare vores borgeres sikkerhed og liv.«

EU indleder retlige skridt mod lande der afviser flygtninge

Det er af mange blevet tolket som en retfærdiggørelse af den polske flygtningepolitik. Polen er blandt de lande, som nægter at tage imod EU's kvoteflygtninge. Af samme årsdag har EU-Kommissionen nu taget første skridt til at indlede en retssag mod Polen for overtrædelse af EU-traktaten.

Formanden for det liberale oppositionsparti Nowoczesna, Katarzyna Lubnauer, beskylder ifølge AFP premierministeren for »at misbruge rædslerne i Auschwitz for at gøre polakkerne bange for flygtninge.«

Den tidligere polske premierminister og nuværende EU-præsident Donald Tusk skriver på Twitter:

Strid om polsk EU-leder fører til polsk veto mod EU-enighed

»Sådanne ord burde aldrig blive ytret på sådan et sted af en polsk premierminister.«

Men talsmanden for regeringen, Rafal Bochenek, understreger, at ordene er taget ud af en sammenhæng og i øvrigt tolket forkert.

»De, som ønsker det, kan se onde hensigter i alle udtalelser,« lyder det ifølge AFP.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Det skal handle om at hjælpe andre
52-årige Charlotte Hold havde en succesfuld karriere inden for logistik og administration. Men en dag skiftede hun kurs. Hun ville lave noget, der gav mening. I dag arbejder hun for folk, der er ramt af den sjældne hjernesygdom Huntingtons Sygdom. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her