Annonce
Europa

Cataloniens regering udskriver afstemning om selvstændighed til oktober

Men modstanden fra Madrid er hård, og kan forhindre afstemningen i at blive gennemført.

Catalonierne bliver kaldt til stemmebåsene til afstemning om uafhængighed fra Spanien d. 1. oktober, men det er ikke sikkert, den beslutning får lov at stå ved magt. Foto: AP

I disse dage er der stor fokus på parlamentsvalget i Storbritannien, men til oktober kan verdens øjne være rettet mod den spanske delstat Catalonien. I hvert fald hvis det står til den catalanske regering med Carles Puigdemont i spidsen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Søndag d. 1. oktober har den catalanske regering udskrevet en afstemning, hvor catalonierne skal sættes kryds ved ja eller nej til følgende spørgsmål: Skal Catalonien blive et selvstændigt land i form af en republik?

Cataloniens eksleder forbydes offentligt embede efter valg

Afstemningen kan dog få svært ved at blive gennemført. Carles Puigdemont siger til Reuters, at flere forsøg på at blive enig om dato og ordlyd til en afstemning med den spanske regering ikke er lykkedes, og derfor ser han sig nødsaget til at gøre fortsætte alene.

Men modstanden fra Madrid er hård, og de har loven på deres side. Ifølge artikel 155 i den spanske forfatning har regeringen i Madrid tvinge den regionale regering til at droppe afstemningen. Og det er noget de har tænkt sig at gøre.

»De kan annoncere en afstemning lige så mange gange, de vil, flytte det lige så mange uger, de vil, og holde lige så mange events, de vil, men afstemningen kommer ikke til at finde sted,« siger den spanske vicepremierminister Soraya Sáenz de Santamaría ifølge engelske The Guardian.

Spaniens leder i kampen mod korruption trækker sig efter skattefusk

Forløbet ligner det fra 2014, hvor Cataloniens daværende leder Artur Mas udskrev en lignende afstemning, blot for at se den spanske forfatningsdomstol erklære afstemningen ulovlig fem dage før, den var sat til at løbe af stablen.

Afstemningen i 2014 blev gennemført af frivillige og som en ikke-bindende afstemning alligevel, og det har senest kostet Artur Mas en dom, som betyder, at han ikke må bestride et offentligt embede de næste to år.

Ved afstemningen i 2014 stemte 80 pct. for, at Catalonien skulle løsrive sig fra Spanien, men det var under halvdelen af alle stemmeberettigede, der mødte op.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her